Менда Стоянова: Утре ще разберем кой кой е и ще има ли правителство

22410
Менда Стоянова: Утре ще разберем кой кой е и ще има ли правителство
Снимка: БГНЕС

Временната анкетна комисия за проучване дейността на частните пенсионни фондове е ненужна, защото явно БСП, с подкрепата на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, се опитва да върне времената от предишното Народно събрание, когато анкетни комисии се правеха по повод и без повод, за да се вадят жълтини по медиите. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в предаването „Лице в лице” на bTV. И хвърли бомбата - след като коалиционните партньори днес не подкрепиха ГЕРБ да няма такава комисия, утре, при гласуването на новия заем от 8 млрд. евро, ще се види дали всъщност има подкрепа за това правителство.

Според Стоянова създаването на анкетната комисия в известна степен е „вот на недоверие”. От месец насам Бюджетната комисия в парламента се занимава с пенсионните фондове, с КФН. Затова и за БСП аз нямам коментар, но за мен беше болно да видя подписите на Радан Кънев, Валери Симеонов и проф. Борислав Борисов. Най-болно ми беше, че Реформаторите и Патриотите, а и АБВ, внесоха предложението за анкетната комисия, без да ни предупредят, обясни Стоянова.

Калфин видя силна съпротива срещу пенсионната реформа

Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки тряб...

Депутатът от ГЕРБ посочи, че би трябвало да се проучи дейността не само на частните пенсионни фондове, но и на НОИ, на доброволните фондове. Нямам обяснение защо се направи тази комисия – възниква и въпросът къде ще са по-големите финансови специалисти, дали в Бюджетната комсиия или във Временната анкетна комисия. Днес в Народното събрание беше пълна шизофрения, обобщи Стоянова. Г-н Гроздан Караджов се беше подписал в полза на предложението, а в пленарна зала говори против. От ГЕРБ пък гласувахме „за”, след като аз се изказах „против”, добави тя.

Народното събрание няма за цел „да вади ятагани и боздугани” и да удря по главата регулаторни органи. Когато става въпрос за финансов сектор и регулаторите там, правилата са още по-строги, особени в рамките на ЕС, подчерта Стоянова. Не бива колегите от управляващата коалиция да се поддават на провокациите от БСП. Надявам се да е само поддаване, а не съучастие, натърти Стоянова.

Бюджетната комисия е гърбът на финансовото министерство и правителството. Затова е нормално силните фигури да бъдат атакувани. Смятам, че с атаката към мен се цели атака срещу правителството.

По отношение на скандала с гласуването в Бюджетната комисия от миналата седмица, когато Стоянова не прие дистанционния глас на Георги Търновалийски, а одобри дистанционния глас на депутата на ГЕРБ Владислав Николов и с това мина решението за нов външен дълг от 8 млрд. евро за следващите три години (2015, 2016, 2017 година), тя не намери нещо грешно. Търновалийски беше в болничен, не беше пратил писмено заявление как ще гласува, както стори това Николов, обясни Стоянова. Само г-н Румен Гечев заяви, че по мейл г-н Търновалийски

Работодателите скочиха: Властта ни заобикаля при подготовката на закони

Социалният диалог в България е тотално замрял. Тази констатация правят в отворено писмо до медиите и четирите работодателски организаци...

За финал Стоянова посочи, че е много интересно в пленарна зала дали ще се приеме миналото в Бюджетна комисия решение за новия заем за три години напред. Гласът за бюджета е глас за подкрепа на правителството. Утре ще разберем кой кой е, подчерта дебело Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика