Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Михаил Константинов се опасява от образователно-компютърен ценз за изборите

10 декември 2019, 09:00 часа • 2990 прочитания

Нямаше спор – вярно е, че всеки може да работи с банкомат, вярно е и, че 30% от избирателите не са пипали компютър. Какво ще стане, всеки може да си представи. Това заяви директорът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов във връзка с вчерашната среща на тема "изборен процес" при президента Румен Радев.

Константинов каза и, че през 2003 година недействителните гласове били 1,5 млн. "примерно", а като процент над 19%. Сега за общински съветници процентът на недействителни гласове е 15%, като нямало обяснение защо се повишава, след като за кметове процентът си стоял около 4%. Когато се узнаело защо, може да се предложат и мерките – например нов дизайн на бюлетината, ако е нужно. "Българинът може да гласува за кметове, но не може да гласува за общински съветници", заяви директорът на "Информационно обслужване" пред bTV, като добави, че през 1999 година имало 33% недействителни бюлетини за общински съветници. Имало обаче два пъти по-малко оплаквания за изборите през 2019 година спрямо 2015 година.

"Който го може, го може – моето опасение беше да не въведем образователно-компютърен ценз", подчерта Константинов. По въпроса с електронното гласуване той заговори за "хакване на гласа" и посочи, че нямало такова нещо по света, визирайки този начин на гласуване.

Михаил Константинов отрече и в "Информационно обслужване” да има нелицензиран софтуер – нещо, което твърди обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който приложи и снимки с данни в свой Facebook пост как държавни служители теглели и порно, освен пиратски софтуер и филми. Той добави, че най-вероятно никой работещ в дружеството не е влизал в забранени сайтове от служебния си компютър, защото били опитни хора, а не бунаци, за да го правят от компютри, които се следят. "Препоръчвам на всички да си гледат и свалят порно от вкъщи", каза експертът.

Според експерта, имало още нещо – доверието. "Ако достатъчно красива група хора каже, че изборите са хакнати, значи са хакнати", заяви професорът. "Политиците трябва да са много внимателни - те винаги са на косъм от катастрофа, тя се мержелее на хоризонта", каза още той.

Има едно разминаване в избирателните списъци, но то не може да влияе върху изборните резултати – става въпрос за грешка в данните между институциите, а не в броя на гласовете на кандидатите, уточни пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев по адрес на жалбата на Мая Манолова за нагласяване на изборите в София и искането за касирането им.

Андреев посочи и, че ЦИК би искала да види законови поправки, които да позволяват обучение на изборна администрация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес