Михаил Константинов се опасява от образователно-компютърен ценз за изборите

3065
Михаил Константинов се опасява от образователно-компютърен ценз за изборите
Снимка: БГНЕС

Нямаше спор – вярно е, че всеки може да работи с банкомат, вярно е и, че 30% от избирателите не са пипали компютър. Какво ще стане, всеки може да си представи. Това заяви директорът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов във връзка с вчерашната среща на тема "изборен процес" при президента Румен Радев.

Константинов каза и, че през 2003 година недействителните гласове били 1,5 млн. "примерно", а като процент над 19%. Сега за общински съветници процентът на недействителни гласове е 15%, като нямало обяснение защо се повишава, след като за кметове процентът си стоял около 4%. Когато се узнаело защо, може да се предложат и мерките – например нов дизайн на бюлетината, ако е нужно. "Българинът може да гласува за кметове, но не може да гласува за общински съветници", заяви директорът на "Информационно обслужване" пред bTV, като добави, че през 1999 година имало 33% недействителни бюлетини за общински съветници. Имало обаче два пъти по-малко оплаквания за изборите през 2019 година спрямо 2015 година.

Неграмотните и данъчните длъжници да не могат да гласуват, поискаха от "Воля"

Български граждани без завършено основно образование да нямат право да гласуват. Това е едно от трите предложения за промяна на Изборни...

"Който го може, го може – моето опасение беше да не въведем образователно-компютърен ценз", подчерта Константинов. По въпроса с електронното гласуване той заговори за "хакване на гласа" и посочи, че нямало такова нещо по света, визирайки този начин на гласуване.

Михаил Константинов отрече и в "Информационно обслужване” да има нелицензиран софтуер – нещо, което твърди обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който приложи и снимки с данни в свой Facebook пост как държавни служители теглели и порно, освен пиратски софтуер и филми. Той добави, че най-вероятно никой работещ в дружеството не е влизал в забранени сайтове от служебния си компютър, защото били опитни хора, а не бунаци, за да го правят от компютри, които се следят. "Препоръчвам на всички да си гледат и свалят порно от вкъщи", каза експертът.

Според експерта, имало още нещо – доверието. "Ако достатъчно красива група хора каже, че изборите са хакнати, значи са хакнати", заяви професорът. "Политиците трябва да са много внимателни - те винаги са на косъм от катастрофа, тя се мержелее на хоризонта", каза още той.

Има едно разминаване в избирателните списъци, но то не може да влияе върху изборните резултати – става въпрос за грешка в данните между институциите, а не в броя на гласовете на кандидатите, уточни пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев по адрес на жалбата на Мая Манолова за нагласяване на изборите в София и искането за касирането им.

Проф. Михаил Константинов: ЦИК ще поиска повторно преброяване в секции с невалидни бюлетини

ЦИК ще поиска повторно преброяване в секции с множество невалидни бюлетини. Това каза за  „Фокус“ председателят на Бор...

Андреев посочи и, че ЦИК би искала да види законови поправки, които да позволяват обучение на изборна администрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика