Може да не видим правителство с месеци

20445
Може да не видим правителство с месеци
Снимка: БГНЕС

Екипите от ГЕРБ и БСП, които започнаха преговори, бяха подготвени. Говореха конкретно – първо, второ, трето. Разискваше се и какво да бъде правителството, което дава надежда, че от разговорите може да излезе нещо различно, заяви бившият лидер на СДС Екатерина Михайлова.

Бившият депутат припомни и сроковете за съставяне на правителство - първото заседание на Народното събрание може да се насрочи за един месец след изборите, т.е. 5 ноември, а освен това следва даване на мандати от страна на президента, но няма твърдо разписан срок за държавния глава "да провежда консултации и да мисли".

Борисов четка БСП: Когато казваш "не" нормално, това не обижда

"Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Не мога да не оценя и...

Михайлова не се изненада от вчерашното изявление на ДПС, че Движението е готово да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството. Социологът Андрей Райчев също изрази задоволство от тона на преговорите. И беше категоричен – ДПС не иска да е във властта, иска почивка. Лидерите на ДПС усещат, че демонизацията на партията е на ръба и затова не иска да се меси, смята Райчев. Според него перспективата на 43-тото Народно събрание е къса.

Правителство на малцинството е рискован вариант, заяви Михайлова. Сега звучи добре такава заявка – ДПС дава 300 дни, но след 50 дни не е знае какво ще стане. Първото такова правителство беше това на Филип Димитров, второто – точно на Бойко Борисов, но там ГЕРБ успя да привлече различни депутати от различни парламентарни групи. Когато нямаш стабилност в парламента, няма как да имаш стабилност в политиката. А са нуждни тежки законодателни решения – проблемът с КТБ, банковата стабилност и т.н. Парламентът ще решава чрез закони и ако не е стабилен, не виждам как ще стане, заяви Михайлова пред Нова телевизия.

Формулата „експерти” за правителството се струва работеща за „Патриотичния фронт”, но вчера ГЕРБ на практика я отхвърли, припомни Райчев.

По-добре е дори изискванията да се поставят по-остро, за да чуваме важните неща, а не да има договорки. Някои от „избраните” може и да не са независими, но повечето са наясно, че има опасност за представителната власт и затова те трябва да действат, каза Михайлова. Трябват значими реформи, затова е необходимо и стабилно правителство. Преговорите не трябва да се фокусират върху правителството, а върху реформите, добави Райчев.

Кунева се защитава: Отидох при Борисов, но заради ЕНП

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева си призна, че е била в централата на ГЕРБ, след като беше засечена от бдите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика