X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Надпреварата със законопроекти в парламента започна

1017
Надпреварата със законопроекти в парламента започна
Снимка: БГНЕС

Вълна от законопроекти още в първия работен ден на парламента. Част от тях касаят закриване на спецсъдилищата, преизчисление на пенсии, обезщетения. Вносителите на първите предложения са "БСП за България", "Изправи се БГ!Ние идваме!" и "Демократична България".

Приемни семейства за възрастни хора

"БСП за България" внесе Законопроект за възрастните хора. Сред акцентите в него е създаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, социална подкрепа, продължаване на активния живот и др. Както в предишния парламент, групата отново предлага да бъде въведена опцията за приемни семейства за възрастните хора. "В приемно семейство, по тяхно искане, могат да бъдат настанявани възрастни хора, чиито деца, внуци и роднини по съребрена линия, до втора степен включително, са починали или в неизвестност", записано е в законопроекта.

Безплатни детски градини

"БСП за България" внася и Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси. Вносителите считат, че безплатните ясли и детски градини трябва да бъдат държавна политика. "Кризата с COVID-19 остави много млади хора без постоянни доходи. Ако те не могат да плащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се омагьосан кръг, в който потърпевши са младите родители" - това е сред мотивите.

Според "БСП за България" безплатните ясли и детски градини са един от начините за стимулиране и на раждаемостта. Според вносителите на общинските бюджети ще струва около 40 милиона лева, за да се гарантира достъпът до детски заведения на деца от всички социални групи.

Преизчисляване на пенсиите

Димитър Ганев: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван

"Ако "Има такъв народ"(ИТН) предложи кабинет, той ще бъде гласуван", Тази прогноза направи пред БНР социологът и политолог Димитър Гане...

"БСП за България" внася и Законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който касае преизчисляването на пенсиите. Според вносителите първото, което трябва да се направи е преизчисляването на старите пенсии, като основен принцип в осигуряването трябва да е равнопоставеността и солидарността на осигурените.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" внасят законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който цели да създаде баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали преди 2018 г. и тези след това. "Чрез него ще се увеличават пенсиите на около 7%% от българските пенсионери, като в същото време се намаляват диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините", пише в мотивите.

10 работни заплати за второ и трето дете

Друг законопроект на "БСП за България" е този за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи и деца. В него е записано, че размерът на помощ за второ и трети дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10 кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Предлага се още помощите за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от втори, трети и четвърти клас.

Обезщетението за отглеждане на дете

Георги Марков: Това Народно събрание е обречено

"Това Народно събрание е обречено. България е обречена на политически хаос, безвремие, на политическа и институционална криза, която ще...

Петото предложение на социалистите е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него се цели обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. "За 2021 г. предвиденото обезщетение е 380 лв. Последно 2014 г. обезщетението беше изравнено с размера на минималната работна заплата. При минимална работна заплата за 2021 г. от 650 лв., всеки месец от осигурените майки се отнемат 270 лв", аргументират се вносителите.

Контрол на правосъдния министър върху Бюрото за защита

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" внесоха проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитените на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. В мотивите е записано, че прехвърлянето на бюрото за защита към главния прокурор е довело до промяна на основната му дейност при защита на лица във връзка с наказателни производства до защита на единствено на главния прокурор, изчерпвайки дейността си единствено с неговата охрана.

"Нещо повече, създаде се паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор", аргументират се вносителите. Така в законопроекта се урежда възстановяване контрола върху бюрото от министъра на правосъдието.

"Прекратяване на практиката за вземане на решения за единствено и еднолично от главния прокурор, разходване на огромни средства за личната му охрана и извършване на дублиращи действия, извършвани по занятие от МВР и ГДИН, но превръщащи бюрото в паравоенна, безконтролна структура, изпълняваща незаконосъобразни разпореждания на главния прокурор в разрез с демократичните принципи", казват още в мотивите си вносителите. Според изчисленията им ще бъдат намалени драстично разходите за транспорт и охрана.

ГЕРБ и "Има такъв народ" бойкотираха общата снимка пред парламента

С обща снимка пред сградата на парламента завърши първото заседание на 46-ото Народно събрание. Парламентарните групи на "Има такъв нар...

Закриване на специализираните съдилища и специализираните прокуратури

От Демократична България пък внасят проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. С него се цели да се създадат гаранции за независимост от политическо влияние при упражняване на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет при избора на председател на Върховния касационен съд и на председател на Върховния административен съд, както и при осъществяване на кадровите правомощия на съдийската колегия на ВСС.

Със законопроекта се предлага и закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния спецсъд и съответните им специализирани прокуратури.

За закриването на специализираните съдилища и прокуратури, вносителите се аргументират, че за 10-годишния срок на своето действие, те не са постигнали заложените със създаването им цели. "През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно, като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на "извънредно правосъдие", което изпълнява политически мотивирани поръчки", се казва още в мотивите.

В законопроекта се предвижда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Още от ПОЛИТИКА:

Бенатова: Сега е серията за анти-Слави говорене

Ето какво отговори МОН на запитване от Actualno.com за дисертацията на Пламен Николов

Христо Иванов: Оставаме на разположение, но отговорността си е на ИТН

Паунова с въпрос към Слави Трифонов: От трибуната на парламента ли кадрува Христо Иванов?

Тео Ушев: Ако бъде избрано правителство на Слави ще бъда първият, който ще извика - "Оставка, мутро"

Научният ръководител на Пламен Николов: Изключително подготвен. Смятах да го взема за асистент

Журналист от Биволъ: ИТН дължат едно на този етап - прозрачност

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика