Николай Денков: Топката е изцяло в полето на ГЕРБ

1342
Николай Денков: Топката е изцяло в полето на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

"Срещата беше много полезна в няколко отношения. Видя се това, че имаме общи приоритети и цели, но се видя и ясно, че дали те могат да бъдат постигнати по начина, по който предлага ГЕРБ, е напълно неясно. Основният проблем е, че липсва доверие между двете политически сили и има причина за тази липса на доверие. За да може да се изгражда доверие трябва да се премине през много стъпки, които да покажат, че не само думите, а делата могат да доведат до нещо полезно", това заяви в "Още от деня" по БНТ акад. Николай Денков след срещата на ПП-ДБ с Мария Габриел.

ОЩЕ: Мария Габриел обеща на ПП-ДБ: Освобождаването на Гешев е заявка за цялостна реформа

Денков: ГЕРБ да дадат гаранции и да кажат защо така се промениха за Гешев

Най-важното е да чуем идеите на Мария Габриел - дали става дума за смяната на един човек или цялостна промяна, за съдебна реформа. Необ...

Денков каза, че за липсата на доверие е даден примерът от днес, че не е спазено джентълменското споразумение да бъде избран председател на правната комисия. За него друг пример е и това са дебатите по управленската програма, която в единия ден всичко по нея е било наред, вторият ден от ГЕРБ са казали, че не е достатъчно добра, а на третия ден са я пратили до други политически сили, все едно е обща. Заяви, че за да се изгради доверие, трябва да се мине през много стъпки. Според Денков за парламентарно взаимодействие може да се говори само по гласуването на законите и всичко свързано с решенията на МС, но това не означава общо правителство. 

"За момента ние нямаме промяна в нашето решение. Поехме като ангажимент с информацията от днес да минем през нашите национални съвети. Но се съмнявам, че би могло да се вземе бързо решение, което да променим това, което имаме в момента. Но трябва да стоим отворени в търсене на решения в рамките на нашите ограничения. Първия мандат не можем да подкрепим, това е ясно, но може да се търсят решения, свързани с втория мандат", добави той. "Топката е изцяло в полето на ГЕРБ. Те имат първия мандат. Ние сме казали, че няма да ги подкрепим в първия мандат. Имаме готовност, ако те решат да търсят някакво развитие да го търсим в рамките на втория мандат", каза акад. Денков. 

По казуса "Гешев" заяви, че само за няколко дни Иван Гешев, който досега е бил всесилен и недосегаем, сега всички са се отрекли от него. "Това, което е важно е, не просто да се смени единия главен прокурор с друго лице, което има същите характеристики, а да се проведе дълбока реформа, което изисква и промяна в няколко закона, а и промяна в Конституцията", каза Денков. Все пак определи искането за отстраняване на главния прокурор като "добра първа стъпка, но закъсняла с три години".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика