Нинова: Радев е част от свалянето на кабинета, сега бърза да влезе във властта

8926
Нинова: Радев е част от свалянето на кабинета, сега бърза да влезе във властта
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува президента Румен Радев на няколко фронта, след като левицата върна третия мандат за съставяне на правителство. Тя заяви, че държавният глава е част от групата, която е свалила кабинета, а сега умишлено не удължава работата на Народното събрание, което трябва да избере председател на КЕВР и да избегне енергийна криза.

"ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос. От това, което президентът каза днес, разбрахме, че вероятно няма да удължи работата на Народното събрание. Имаше критика от негова страна за хаос в енергетиката. Президентът не е спрял да атакува това правителство от ден №1. Не ни дадоха дори и 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", заяви Корнелия Нинова пред "Дондуков" 2.

Тя призова Радев да удължи работата на парламента, за да се реши казусът с председателя на КЕВР, породен от решението на Конституционния съд, че изборът на Станислав Тодоров е бил незаконен. "Нов председател не може да се избере за два дни и президентът много добре го знае. Очевидно, президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява. Върви се към връщане на Иван Иванов, което е спорно от конституционна гледна точка", каза тя относно бившия шеф на комисията. Неговото връщане мина в ресорната комисия в парламента вчера.

Радев заяви по време на разговора с Нинова и Георги Свиленски днес, че правителството оставя на служебния кабинет тежко наследство в енергетиката. "Президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с кризата", отвърна му задочно лидерът на БСП. 

Тя заяви, че Радев вероятно ще опита да измъкне социалисти зад гърба на БСП, за да ги вкара в служебния кабинет, и се разграничи от това, че левицата ще участва в правителството, назначено от президента. "Президентът не е поставил пред нас въпроса за наши участници в служебния кабинет. Очаквам, че ще действа като преди и ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, никой не се е обърнал към нас да дадем министри. Ако някой иска лично да вземе някого, това е негов избор", каза Нинова.

"За 6 месеца 22 млрд. лева се инвестираха в млади хора, деца, майчинство, детски градини, ваучери за храна на работници, пенсии. Програмата в парламента, която поставихме, отразява в голяма степен нашите идейни и законодателни виждания за развитието на България. Бяхме социалният стълб на това правителство. Готови сме с летящ старт да започнем в следващия парламент", обяви Нинова и отправи критика за липсата на хартиени бюлетини, тъй като това носело "по-ниска избирателна активност".

На въпрос дали БСП съжаляват, че издигнаха Радев, тя каза: "Не. Той дължи и двата си мандата – първия особено – на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика