БСП върна третия мандат, Радев призова НС да реши казуса с КЕВР до края на седмицата

4055
БСП върна третия мандат, Радев призова НС да реши казуса с КЕВР до края на седмицата
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

БСП официално върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това означава скорошно разпускане на Народното събрание, сформиране на служебен кабинет от държавния глава и нови парламентарни избори през есента.

Нинова: Направих всичко по силите си, оттук нататък отговорността е на президента

"Направих всичко по силите си. Оттук нататък отговорността е на президента". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Facebook в ...

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че през последните 10 дни парламентарната група е положила всички усилия за съставяне на правителство. „Представихме управленска и законодателна програма пред потенциалните коалиционни партньори, но за съжаление, ИТН оттегли подкрепата от програмата, която беше свалена от дневния ред на парламента. Затова ПГ на БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател", каза той.

Решението за връщане на мандата е на Националния съвет на левицата. БСП обявиха, че ще действат по този начин вчера, след като мнозинството в парламента не включи в дневния ред предложението на социалистите за законодателна програма на парламента, с което на практика блокира възможността за съставяне на кабинет.

Радев поздрави БСП за усилията за намиране на решение. „Днес вашата партия връща мандата, но заедно с неизпълнения мандат, управляващата коалиция завещава и хаоса в енергетиката на служебния кабинет. Тя е най-тежкото наследство на това управление. Затова се обръщавм към всички депутати за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР – по възможност още днес“, заяви президентът.

Корнелия Нинова поиска от него да удължи работата на Народното събрание, за да се реши казусът, породен след решението на Конституционния съд, че изборът на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР е бил незаконен.

Реакциите в НС след неуспеха на мандата на БСП

БСП обяви, че на 28 юли връща на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Това се случи след като днес пленарна зала...

"Положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. С трите партии, с които преговаряхме, искахме да удължим срока за връщане на мандата именно затова. Обвиниха ни, че умишлено го задържаме, за да останем още една седмица на власт. Искаме да знаем имате ли намерение да удължите работата на парламента? За един ден това не може да стане, опасяваме се", каза тя пред Радев, а президентът отвърна: "Призовавам Народното събрание да намери решение на този важен казус до края на тази седмица".

Припомняме, че вчера Комисията по енергетика в парламента реши бившият председател на КЕВР Иван Иванов да изпълнява длъжността до избора на нов шеф. Окончателното решение трябва да бъде взето от Народното събрание.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com