Нинова за заседанието без нея в БСП: Това не е пленум, а сбирка по интереси

3636
Нинова за заседанието без нея в БСП: Това не е пленум, а сбирка по интереси
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Националният съвет на БСП започна заседание без лидера Корнелия Нинова. Заседанието бе свикано с подписите на 72 от членовете му, съобщава 24 часа.

На пленума се обсъждат мотивите за вота на недоверие, готвен от БСП, както и политическата обстановка в страната, гласи приетият дневен ред. Той е различен от първоначално внесения заради промяната на политическата обстановка в страната. Първоначално опозицията на Нинова искаше събиране на пленума заради вътрешни теми като неприемането на финансовия отчет на партията за 2019 г. и предстоящия пряк избор на лидер. По устав пленумът може да се събере с искане на 1/3 от 180-те си членове, но кворумът за вземане на решения е 95 гласа, обясниха червени. 70 бяха регистрираните до момента на старта на заседанието, като след това продължава да пристигат още хора. На заседанието обаче присъстват повече опозиционери, а ги няма близките на Нинова членове.

Корнелия Нинова към членовете на БСП: Не допускайте модела на управление да превземе БСП

На основание чл. 32, ал. 8 от Устава на БСП. 72 членове на НС, между които Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов, Кирил Добрев,...

Заседанието е свикано от 72-ма души, в залата има 81 души, обяви Антон Кутев, който е сред вносителите на искането да свикване на пленума. Той и колегите му Весела Лечева и Валери Жаблянов излязоха пред медиите, за да обяснят какво се случва на "Позитано" 20. По устав, когато има нужните подписи, Нинова е длъжна да свика НС. Това, че не го свика, е неин избор. Но това не означава, че НС може да заседава само когато тя прецени, обясни Кутев. И обвини Нинова, че не е пожелала да изпълни устава. Нито един от хората в залата не иска разцепление, увери Кутев. Искаме да динамизираме процесите и да върнем на партията общото начало, допълни той. БСП никога не е била лидерска партия и това няма как да стане. Опитваме се да възстановим ролята на Националния съвет срещу определени лидерски амбиции, без това да доведе до разцепление, каза още Кутев. Той обясни, че дневният ред на заседанието включва позиция на БСП относно ситуацията във връзка с протестите и всичко, което ги поражда - действия на главен прокурор, скандали, джуджета. Нужен бил, за да се формулира ясна позиция за действията на БСП в следващите няколко дни.

Имаме сериозна работа - това, което се случва в държавата е тревожно и изисква отговорна политическа позиция на БСП, обяви водещият заседанието Драгомир Стойнев. Той и колегите му от Изпълнителното бюро Калоян Паргов и Весела Лечева седнаха на трибуната. Цялата страна е вперила поглед не само в жълтите павета, а и към "Позитано", допълни Стойнев.

По-рано днес Корнелия Нинова направи изявление, в което призова членовете и симпатизантите на БСП да се включат с подкрепа и организация в протестите, за да бъде свалено правителството, както и да има протест пред парламента в деня на дебатите по вота на недоверие, който БСП ще внесе в сряда. "Цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да се заяви къде се намира и каква е нашата политическа линия и поведение", каза на влизане президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той разказа, че още на заседанието на градската конференция в събота е поискал да се излезе с призив към членовете и симпатизантите да се включат в протестите и да ги подкрепят. Наред с това предстои вот на недоверие, което е най-силния политически парламентарен инструмент, затова предложих БСП да призове гражданите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие, разказа Станишев и изрази задоволство, че Нинова е възприета идеята му.

Най-важният въпрос днес е политическата ситуация в страната, защото виждаме, че организатори на тези протести са политически организации, които имат свой дневен ред, но ние досега не сме заявили каква е позицията на БСП, критикува Станишев. Има една анонимна позиция, но няма заявена позиция на институцията Национален съвет, Изпълнително бюро, а ние трябва да заявим посланието си и към членовете и симпатизанти ни, които очакват политически знак, и към гражданите, допълни той. За да бъдем ние алтернатива на безобразието на ГЕРБ и този начин на ръчно управление, което заобикаля и разрушава институциите вече много години, ние трябва да покажем, че уважаваме собствените си институции в БСП, каза още Станишев. И обясни, че има редовно свикано заседание на Националния съвет.

На "Позитано" 20 е и преизбраният в събота лидер на БСП в София Калоян Паргов. Разумът надделя и получих оценка - аз и цялата организация, за водената политика, коментира той преизбирането си и благодари на всички за подкрепата. Националният съвет е този, който оперативно ръководи и определя политиката, обясни Паргов. Основната ни цел бе да има официална позиция на Националния съвет на партията, а не на отделни личности, отговори Калоян Паргов. И обясни, че има над 80 души в залата. Това, че заседанието няма кворум, не означава, че НС не може да се събере и обсъди, и да покани след това другите членове да се присъединят. Приетата от членовете на НС декларация обаче е по-остра от официалната позиция на ръководството. В нея също се призовава за оставка на кабинета и хората да излязат на протести, но има и критики към действията на главния прокурор. Да, провокирани сме от това, което се случва отвън, защото въздухът в София трепери, допълни той. Декларацията е отворена и ще бъде разпространена до всички членове и структури на БСП.

Красимир Янков: Корупцията, неравенствата и липсата на справедливост изкараха хората на улицата. Те не усещат помощ от държавата

„Има опити да се внуши, че гражданите протестират в подкрепа на президента, но те са гневни на управлението на Борисов, заради бе...

Заседанието е нелегитимно, трябва да присъстват 93 души, за да има кворум, обяви от своя страна Нинова, която даде пресконференция. На нея бяха Крум Зарков, Атанас Зафиров, Бриго Аспарухов, Стоян Мирчев и Христо Проданов.

Това не е пленум, а сбирка по интереси, която е нелегитимна и не може да взима решения, важащи за БСП, обяви Нинова. Тя напомни, че на заседанието на пленума на 13 юни в доклада си ясно е говорила срещу мафиотскоолигархичното управление и за неговата оставка, както и предложила общонародна подписка и внасяне на вот на недоверие. Те отхвърлиха оценката в доклада и не приеха подписката, а предложиха национална кръгла маса с ГЕРБ, заяви Нинова.

Днес същите те събират нелегитимно заседание на пленума с обратното решение, допълни тя. И бе категорична, че каквито и решения да вземат колегите й, те не са легитимни. Пленумът преди месец взе решение за вот, което ние изпълняваме. Призоваваме всички, които искат промяна на управлението, да ни подкрепят, допълни Нинова.

В момента държавата е в институционална криза и мястото ни е на протестите. Колективните легитимни органи на партията отдавна са взели решение - оставка на кабинета. Ако някои членове не са разбрали каква политика водим последователно 4 г., това е техен проблем, продължи Нинова. Днес въпросът е не да си броим гласовете на НС и да се затваряме в някакви зали и тепърва да умуване, допълни тя. Избрали сме своето място преди 4 г. - срещу мафията и ръководството ще продължим по този начин. Тя определи случващото се на "Позитано" като провокация и поредния опит за 4 г. Да бъде разколебана БСП отвътре.

Сега е ключовият момент да завършим битката, която водим 4 г., моделът на управление да си отива незабавно, всички сме готови за избори, допълни тя. И бе категорична, че няма разделение в партията, а само в Националния съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика