НС одобри бюджет за БНТ колкото дълговете й, въпреки сериозни критики

2825
НС одобри бюджет за БНТ колкото дълговете й, въпреки сериозни критики
Снимка: БНТ1

Депутатите утвърдиха малко повече пари за държавните медии, но за БНТ парите за цялата следваща година съответстват на дълговете й, натрупани към момента от началото на 2019 г.

За 2020 г. националната телевизия ще разполага с общо 70 млн. лв., решиха депутатите. Още при гласуването на сумите в комисиите на парламента генералният директор Емил Кошлуков обяви, че тази сума е крайно недостатъчна за медия, която на практика е във фалит.

Валя Ахчиева си тръгва от БНТ (ВИДЕО)

Разследващият журналист Валя Ахчиева напуска Българската национална телевизия (БНТ). Новината обяви самата Ахчиева във видео в социалн...

"Субсидията ни е 70 млн. лв., дефицитът - 71 млн. лв., как да оцелееш? Ние сме в практически банкрут. Ако парламентът не предприеме мерки със Закона за бюджета и правителството не отдели целеви субсидии да покрием спешните си задължения - разпространение, спортни права с УЕФА и ФИФА, ключови международни договори, може да ни бъдат запорирани сметките още утре и да ни обявят в банкрут", каза Кошлуков тогава пред депутатите.

За тази година бюджетът на БНТ е 67.7 млн. лв. Голям дял от него - около 9 млн. лв. годишно отива за разпространението на сигнала на телевизията.

Затова Кошлуков обяви наскоро, че обмисля два от четирите канала да не се разпространяват ефирно, с което ще се спестят поне 6 млн. лв.(които плаща на НУРТС за разпространение - бел. а.), а освен това те са в полза на много малко хора, които все още нямат кабелна телевизия. 

Наскоро пък Кошлуков обяви, че от няколко месеца не забелязал, че заплатата му е вдигната с 40% и обяви, че ще върне надвзетото, защото не е морално. Повече по темата - тук.

По време на дебатите депутатът от БСП Антон Кутев се възмути, че на държавната телевизия се определя бюджет, който е колко дълговете й, което е нарушение на закона, където е записано, че задълженията на БНТ не могат да надхвърлят 10% от бюджета й, а тя вече дължи 100% от бюджета си.

Слави Трифонов: В момента БНТ нито е качествена, нито е гледаема

"Вчера телевизията майка БНТ навърши 60 години. Мога да говоря за националната телевизия от две гледни точки – от гледната точка ...

Това води пряко към зависимост от властта – финансова и редакционна и това поставя България на 111 място по свобода на словото, обяви Кутев.

Той напомни, че още през 1998 г. е решено да се създаде фонд за финансиране на държавните медии, в който да постъпват пари от данъкоплатците през така наречената такса електромер.

Оттогава всяка година създаването на този фонд се отлага с година, както сега. Затова той предложи да се отмени член от проектозакона за бюджета за парите за Съвета за електронни медии, който също би трябвало да се финансира от този фонд. Депутатите отхвърлиха предложението му и одобриха 5.2 млн. лв. за регулатора за 2020 г.

Предложи, ако се налага, да се намери друга формула за набиране на пари във фонда, но той да бъде създаден, за да се финансират така държавните медии.

Не бе прието предложението на Кутев да отпадне изобщо от проектозакона за бюджета за 2020 г. текста за бюджета на СЕМ, който би трябвало да отива в този фонд и тогава да се отчислява и за СЕМ. Бюджетът на СЕМ за 2020 г., който депутатите гласуваха е 5.2 млн. лв.

Държавата определи базите, върху които БНТ и БНР ще вземат пари - за телевизията е в пъти повече

Почти четири и половина пъти по-скъпа е базата, която служи за определяне на държавните субсидии, за БНТ, отколкото за БНР. Това показв...

Народните представители гласуваха 47 млн. лв. бюджет за БНР при 44.3 млн. лв. за тази година, а за БТА – 5.8 млн. лв. при 5.2 млн. лв. за 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество