Официално: Няма пострадали български войници при атаката в Афганистан

5333
Официално: Няма пострадали български войници при атаката в Афганистан
Снимка: Getty Images / Guliver

Няма пострадали български военнослужещи при обстрела на летище „Кандахар“ в Афганистан и водената престрелка извън него от 18:00 ч. местно време (15:30 ч. бълг. време) на 8 декември, съобщиха късно вечерта от министерство на отбраната.

Според информацията на българското военно ведомство районът на атаката е различен от дислокацията на българските военнослужещи.

Към полунощ, местно време (22:30 ч. българско време) ситуацията е напълно овладяна и базата преминава към нормален режим на дейност.

Талибаните опровергаха твърденията за смъртта на главатаря си

Талибаните в Афганистан разпространиха аудиозапис, с който техният главатар Ахтар Мохамад Мансур опровергава съобщенията за своята см...

Припомняме, че вчера в. Сега съобщи, че в продължение на часове наред летището на НАТО в Кандахар, където има и база на български военни, е било подложено на непрекъснат огън.

 

Според афганистанската телевизионна мрежа TOLOnews около 18.30 местно време трима бунтовници са успели да влязат в летището, което се охранява от нашите военни, и са започнали да обстрелват бунгалата, където живеят униформените.

Губернаторът на областта Самим Хиполвак заяви, че екстремистите са проникнали в учебен център, срещайки силна съпротива. От него те са открили огън по сгради на полицията и армията.

Хопалвак посочи, че не разполага с данни за жертви.

Нов лидер ръководи талибаните в Афганистан

Мулави Хайбатула Ахунзада е новият лидер на талибаните в Афганистан, предаде Xinhua, позовавайки се на пакистански медии. В сряда бе с...

Талибаните поеха отговорност за щурма. „Муджахидини с леки и тежки оръжия влязоха в Летище Кандахар и атакуваха чуждите сили”, се посочва в официалната позиция на ислямистите. Според тях, бойците са готови и за самоубийствени атаки.

Според източници на TOLOnews нападателите са влезли през петата порта, където има засилени мерки за сигурност. Там не може да се премине без да се покаже лична карта. Към 20.00 ч. местно време сраженията продължават. Заради тях са спрени полетите.

Вчера вечерта по летището бяха изстреляни ракети.

В Афганистан има 84 български военни. Част тях са разположени в Кандахар, а друга част - в Кабул.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика