Огнян Минчев: Ще успеят ли Кирил Петков и Асен Василев? Най-вероятно - да

15770
Огнян Минчев: Ще успеят ли Кирил Петков и Асен Василев? Най-вероятно - да
Снимка: БГНЕС

"Кирил Петков и Асен Василев не хващат нито първия, нито последния влак за включване в политиката. Те хващат единствения възможен влак. Двамата бяха активна част от пропагандната кампания на президента Радев за "феноменален успех" на служебното правителство. Те "намерили" два милиарда, те спрели неправилните кредити от една банка (в която назначиха веднага своите хора), те затворили кранчетата за източване на държавата. Двамата младежи на средна възраст имат в своята биография и други прояви на загриженост към фиска на държавата. Миналата година те предложиха на тогавашното правителство проект за половин милиард - да закупят и да внесат тестове за Ковид, че да се тества почти цялото население. Инициативата им бе мълчаливо отклонена. Петков и Василев не взеха половин милиард миналата година, но тази година е на път да се окаже по-щедра за тях". Това написа политологът Огнян Минчев в публикация в социалните мрежи.

"Засега в политическия им актив са записани - освен героичните актове за спасяване фиска на държавата при първото служебно правителство тази година - също и убедителни обещания да "спрат кражбите", да спасят пенсионерите и т.н. Казвам, че хванаха единствения възможен влак за политическо участие, защото подкрепата за тях е очевидно силно емоционална - афективна. Такива фигури отвъд океана носят прозвището sugar face заради способността си да предизвикват и да оползотворяват доверието на широки слоеве избиратели. Ако се бяха впуснали в политическа кариера преди 3-4 месеца щяха да се провалят защото хората не ги познаваха. Ако отложат входа на политическата сцена за напролет - рискът да ги забравят ще бъде голям. Към забравата може да се присъедини и озлоблението, което нарастващ брой хора по това време ще са натрупали спрямо патрона на двамата нови политици - президента Радев, който освен че изчегъртва тъмното минало не е в състояние да направи засега нищо по въпроса за ожесточаващата се национална криза - здравна, икономическа, политическа. Парламентарните циркове на протестните партньори на Радев след тежката зима ще предизвикват вече гняв, а не насмешка като днес.

Огнян Минчев: Десетилетия наред вицовете на Слави водеха към организирана тъпота и простотия

Във Фейсбук политологът Огнян Минчев коментира видеото, което предизвика вълна от коментари по адрес на Слави Трифонов. Припомняме ви, ...

Ще успеят ли Петков и Василев? Според мен - да. Те ще вземат от гласовете на няколко основни партии и коалиции - БСП, ДБ, Изправи се - и ще се изправят пред дилемата в каква посока да вървят. Дали да бъдат мост за Радев по пътя му към силна президентска власт в случай, че той спечели втори мандат, или да бъдат независима - еманципирала се партия, стремяща се да изгради около себе си конфигурация за едно ново управление в своя собствена полза (а не в полза на Радев). Мисля, че ще изберат второто. Засега за тях е важно да не влязат в дългосрочен - структурен конфликт със своите потенциални партньори за управление, тъй като от тях им предстои да вземат избиратели в подкрепа на собствената си политическа формация, която са на път да създадат. Мисля, че те ще имат успех, но няма да го споделят с Радев. Защото споделянето на успеха им с него би означавало само да извадят неговите "горещи картофи" от огъня и с изгорени ръце да се примирят с второстепенна роля в бъдещите му политически планове. Откъде накъде - не мисля...", допълни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика