Орешарски изрази очакване да има декларация, която да подкрепи териториалната цялост на Украйна

10327
Орешарски изрази очакване да има декларация, която да подкрепи териториалната цялост на Украйна
Снимка: БГНЕС

Важно е Европейският съвет да постигне единна позиция, заяви министър-председателят Пламен Орешарски преди срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел.

Премиерът изрази очакване да има декларация, която да подкрепи териториалната цялост на Украйна, както и мерки в посока деескалация на напрежението. "Оптимист съм", отбеляза министър-председателят Орешарски, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Неколкократно заявяваме, че подкрепяме териториалната цялост на Украйна и че не приемаме каквато и да е инвазия на нейна територия", каза премиерът Орешарски. По думите му новите украински власти са длъжни да работят по- кооперативно, за да приобщят всички граждани на Украйна. "Както Русия трябва да се въздържа от каквато и да е намеса, така и новата власт трябва да покаже максимална кооперативност и да деескалира напрежението в страната", добави министър-председателят.

Премиерът Орешарски определи посещението на министър Кристиан Вигенин и срещата с властите в Украйна като добър сигнал към българското малцинство от гледна точка на загриженост за неговите права.

На въпрос дали България е готова да участва под някаква форма във финансов фонд за Украйна, министър-председателят отговори: "Има предварително форматиран пакет, който струва ми се на първо време е достатъчен. Ще видим в хода на дискусиите и при работата на мисията на МВФ какви нужди има Украйна, но аз бих предпочел водеща институция да бъде МВФ, тъй като Украйна не е и страна-член все още".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика