Орешарски номинира Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

36937
Орешарски номинира Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС
Снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика*. Това съобщи в Брюксел премиерът Пламен Орешарски преди началото на съвет на лидерите от Европейския съюз, на който те трябва да решат кой да заеме поста.

Премиерът каза, че няма мандат да представи пред лидерите кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста, заеман досега от Катрин Аштън. В този случай, ако тази вечер Георгиева не бъде избрана, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат за еврокомисар, информира БНТ.

Юнкер настоява Орешарски да номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар

Жан-Клод Юнкер, който се очаква да бъде одобрен утре от Европейския парламент за председател на Европейската комисия, настоява Кристали...

По-рано днес лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не очаква по време на днешното заседание на Европейския съвет България да излезе със своя номинация за еврокомисар. 

Той отново не се ангажира с име кой би бил идеалният кандидат за България, информира БНР. Не каза и кого би подкрепил, ако изборът за нов върховен представител за външната политика е между италианката Федерика Могерини и комисар Кристалина Георгиева. "България само ще спечели, ако има промяна в ЕК", каза Станишев в отговор на въпрос дали би защитил българския интерес или този на социалистите, които лобират за Могерини.

Италианката има подкрепата на социалистите, която беше формулирана и днес от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Европейските социалисти искат постовете върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и президент на Европейския съвет", заяви междувременно лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела, информира АФП.

Орешарски трябва да подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар, смята Томислав Дончев

Малкото, което може да направи българското правителство до края на мандата си, е да даде национална подкрепа за Кристалина Георгиева. ...

"Решихме, че социалдемократическото семейство ще поиска постовете върховен представител и президент на Съвета", заяви Питела след среща на европейските лидери социалисти преди срещата на върха, на която трябва да бъде взето решение за номинациите за двата поста.

Председателя на групата на ПЕС посочи имената на италианската външна министърка Федерика Могерини и на датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид, информира БГНЕС.

*"Върховен представител по външната политика и сигурността" е официалната титла на първия дипломат на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика