Осман Октай атакува: Искров, Валери Димитров и омбудсманът създадоха условията за КТБ

26693
Осман Октай атакува: Искров, Валери Димитров и омбудсманът създадоха условията за КТБ
Снимка: БГНЕС

На този етап прогнозите за бъдещето на правителството са много трудни. Първият голям въпрос е дали ще има работещ парламент, който да следва приемането на закони за разграждането на всички структури в държавата, които обслужват задкулисието. Тук става въпрос за съдебната власт, службите, финансовите обръчи и кръгове, които доведоха до драмата „КТБ”, посочи бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай.

Според Октай липсата на силно дясноцентристко общество предопределя неуспехът да се гони такава задача. Неслучайно Иван Искров беше толкова нагъл – беше казал, че при новия парламент дава оставка, а миналата седмица уточни: „Ако парламентът заработи и има силно правителство”, защото знае, че няма такъв шанс. Задкулисието постигна първата си победа и няма да има парламент, който да го удари, смята Октай.

ГЕРБ и Реформаторите ще опитат да договорят програма и министри

Преговарящите екипи на ГЕРБ и на Реформаторския блок се срещат за пореден път днес (2 ноември) в сградата на Народното събрание, за д...

ГЕРБ не може дори с Реформаторите да реализира силно управление. В тази ситуация съм наясно как всички парламентарни групи ще извиват ръцете на това мнозинство, което сега ще се състави, каза Октай пред Нова телевизия. Затова е по-добре да се отиде на избори – парламентът да има две-три точки – бюджетът, еврофондовете и КТБ. Но тези задачи се протакат, добави бившият депутат от ДПС.

КТБ

По отношение на КТБ Октай е сигурен, че няма как финансовото разузнаване да е проспало прехвърлянията на пари от големи кухи фирми към други компании, които ги разпределят към икономически, политически и съдебни структури. За мен службите и конкретно ДАНС са престъпна структура, която умишлено създаде пирамидата „КТБ”, заяви бившата дясна ръка на Ахмед Доган. Протакането около КТБ беше с една цел – фирмите, на които Цветан Василев представи милиардните кредити, да могат да разпределят кредитите на други компании, които са обръчи в политиката, съдебната власти и икономиката. Това са необезпечени кредити – как може държавен служител, вземащ 1000-1200 лева, да си харчи необезпокоявано чрез безлимитни кредитни карти, попита Октай.

Осман Октай посочи и имената на хората, внесли поправка в законодателството, с която да се премахне наказателната отговорност за банкери, отпускали необезпечени кредити. Това са гуверньорът на БНБ Иван Искров, бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, омбудсманът и бивш конституционен съдия Константин Пенчев, Борислав Ралчев. Така беше започнат проектът „КТБ” – да се съберат държавните пари на едно място, за да се обслужва политическо-партийния елит, каза Октай.

Проф. Валери Димитров: За КТБ няма място в банковата общност

Най-добрият изход за казуса КТБ е фалитът. Това заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за предав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика