Отново ни отлагат за Шенген

3715
Отново ни отлагат за Шенген
Снимка: Getty Images / Guliver

Вътрешните министри на ЕС няма да обсъждат тази седмица решението за приемането на България и Румъния в Шенген,  съобщи БНР след потвърждение от европейски източници.

Правителството ни многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол. Разширяването на Шенгенската зона не е била включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи, потвърдиха за БНР представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

В Шенген между капките?

Да се обвързва решаването на бежанската криза с влизане на България в Шенген е като да се лови риба в мътна вода. Подобни опити нямат ...

На едно от последните заседания на ниво посланици в ЕС не е бил постигнат консенсус за това. Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна. Премиерът на Румъния обаче заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година:

"Нима вярвате, че под председателството на Холандия ЕС ще гласува за разширяването на Шенген? Съмнявам се, особено след като холандците винаги казваха, че са против."

Холандия обвързва ветото си с положителни резултати в докладите на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи. Страната ще бъде ротационен председател на заседанията на вътрешните министри от януари до юни следващата година.

И Австрия въвежда временен контрол на границите заради бежанците

По пример на своята съседка Германия Австрия временно ще наложи контрол по границите си, за да се справи с наплива от бежанци. Това пр...

Тя обаче не е била единствената, която е поискала отлагане на въпроса тази седмица, допълниха източниците от Люксембург. Резерви са изразили представители на още няколко европейски столици. По програма, следващото редовно заседание, на което членството на България и Румъния в Шенген би могло да се обсъжда формално, е през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика