Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета

21373
Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС

След 3 часа обсъждания народното събрание прие на първо четене актуализацията. Гласувана 206-ма - Решението беше подкрепено от 123-ма.

По предложение на председателя на временната бюджетна комисия Менда Стоянова беше взето решение второто четене на актуализацията на закона за актуализация на Закона за НЗОК да бъде гласуван в рамките на 3 дни. Идеята беше подкрепена от 154-ма депутати.

БСП няма да подкрепи актуализация на бюджета

БСП няма да подкрепи актуализация на бюджета, защото приходите до края на годината ще се увеличат и бюджетният дефицит може да се запаз...

Същевременно срокът за изменения и предложения по актуализацията беше направен 3 дни. Идеята беше подкрепена от 148-ма депутати от всички гласували 201.

Актуализацията в цифри

С актуализацията на бюджета се залага дефицит от 3,7% на БВП. Като абсолютна цифра това е 2,9 млрд. лева. По закон границата е 2% от БВП, а в ЕС възприетата граница е 3%.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80% от разходите се формират от разходите за персонал.

Проблемът в системата на министерството се изостря от приетите промени в Закона за МВР, които предвиждат увеличаване на разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служителите, без в бюджета на министерството за 2014 г. да има предвидени средства за това, твърдят вносителите от Министерски съвет. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план до края на годината.

Недостиг се очертава и при финансирането на социалните плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването изпитва трудности за обезпечаването на необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението. Необходимите средства за тази цел са в размер 24.2 млн. лева.

По бюджета на Министерството на регионалното развитие има недостиг в размер на 16.4 млн. лева, от които 13 млн. лева за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа и 3.4 млн. лева – дължими обезщетения по отчуждаване на имоти и разплащане на дейности по приоритетни инфраструктурни проекти.

По бюджета на МЗХ също се очертава недостиг в размер на 16.4 млн. лева за разплащане на сключени договори в частта на издръжката на Българската агенция по безопасност на храните – 5.4 млн. лева, Селскостопанска академия – 5 млн. лева, Изпълнителна агенция по горите – 4 млн. лева, и на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" – 2 млн. лева. По бюджета на ВСС се очертава недостиг на средства в размер на 10 млн. лева за изплащане на възнагражденията на съдебни заседатели и за изплащане на дължими обезщетения по Кодекса на труда.

По бюджета на Министерство на правосъдието се очертава недостиг на средства в размер 5 млн. лева, от които за правна помощ – 0.5 млн. лева, за издръжка на местата за лишаване от свобода на ГД "Изпълнение на наказанията" – 2.25 млн. лева, и за издръжка на Главна дирекция "Охрана" – обезпечаване на конвойната дейност и осигуряване на сигурността на магистратите – 2.25 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика