Партия МИР: Машинният протокол и преброяването на разписките са единственият гарант за честни избори

2563
Партия МИР: Машинният протокол и преброяването на разписките са единственият гарант за честни избори
Снимка: ПП МИР

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) приветства и напълно подкрепя настояването на президента Румен Радев към Министерския съвет и ЦИК да се повиши доверието в машинното гласуване. Това се казва в позиция на партията във връзка с проведените срещи и консултации на президента с представители на всички отговорни за провеждането на изборния процес институции. От партия МИР подчертават, че машинното гласуване освен че е доказало своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, е намалило драстично и купения вот. Единственото нещо, което остана да се направи според партия МИР, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани.

За да се случи това, партия МИР предлага Министерският съвет да възложи на ЦИК да разпише ясна методика, в която да залегнат две важни условия – първо, машинният протокол да е финалният протокол на всяка една изборна комисия и той да не се преписва ръчно в хартиен протокол и второ, хартиените разписки, които машината издава при гласуването, задължително да се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол.

„Българските граждани трябва да знаят истината, а тя е, че машинното гласуване е единственият начин да се проведат честни и прозрачни избори и да се спре подмяната на вота. Именно затова призовавам още днес Министерският съвет да възложи на ЦИК да запише тези две условия в своята методика и указания за провеждане на машинното гласуване. Призовавам също така лично президентът Румен Радев да се ангажира с темата и като политик и държавник, който се обяви и работи за провеждане на честни избори чрез машинно гласуване, да обърне сериозно внимание на Министерския съвет, че той задължително трябва да възложи на ЦИК да запишат в методиката си тези две важни условия“, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Партия МИР дава решение как България да излезе от енергийната криза

Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил Петков и четворната коалиция на ПП, БСП, ДБ и ИТН вкараха България, пар...

Той припомни, че машинните за гласуване имат четири защити, които гарантират честността на вота, но за да се случи това ЦИК трябва ясно да ги разпише в своята методика и указания за провеждането на машинното гласуване. Славчев подчерта, че само така ще се повиши доверието към машинното гласуване, ще се проведат честни избори в България и ще се повиши избирателната активност, а от там и легитимността на управлението на страната.

Лидерът на партия МИР подчерта, че машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Славчев подчерта също така, че признаването на машинния протокол за финален ще се спести много часове работа на секционните комисии и успоредно с това ще се премахне субективният фактор в изборния процес, което гарантира честността на вота.

Партия МИР настоява също така ЦИК да спази Изборния кодекс и да подсигури видеонаблюдение във всички изборни секции, което да бъде свързано в една обща система, така че всеки български гражданин в реално време да може да следи и вижда работата на всяка една секционна избирателна комисия в страната и извън нея.

Днес партия МИР ще внесе писма до президента Румен Радев, до Министерския съвет и до ЦИК с настояване ЦИК да запише в своята методиката и указания за провеждането на машинното гласуване, че машинният протокол става финален протокол на всяка секционна избирателна комисия, както и че преброяването на хартиените разписки е задължително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com