Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други страни го правят

2090
Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други страни го правят
Снимка: БГНЕС

Приемам критиката, че моментът не е добър за търговски отношения с Русия и може би не е морално, но виждаме, че и други страни го правят. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост и това се дължи на дългогодишни грешки в миналото, допълни той.

„Но такава е реалността в момента. Вчера много внимателно слушах бившия министър Николов, който в момента не е в предизборна кампания и смятам, че вярвам на нещата, които каза. Той каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в идните три години“, отбеляза вицепремиерът. Ние, като служебен кабинет, имаме отговорност на първо място към българските граждани за тяхното благосъстояние и за българската икономика, каза още Пеканов.

Атанас Пеканов: Първите средства по плана за възстановяване идват през есента

България ще получи първите средства по Плана за възстановяване и развитие през есента, каза днес служебният вицепремиер по еврофондовет...

Според него България също трябва да има план за пестене, както другите европейски страни. „Според експертите, за разлика от Германия и Австрия, където домакинствата и фирмите са силно газифицирани, това тук не е така. По тази тема енергийният щаб ще може да каже какви са най-добрите варианти”, каза Пеканов. По думите му именно темата за пестенето ни показва, че енергийната криза е факт.

В коментар на предложението на Корнелия Нинова за замразяване цените на газа, Пеканов заяви, че трябва да се внимава много с препоръките за замразяване на пазарните механизми. „Такава програма и мярка беше взета за компенсациите за тока, на 100% на калпак. Това е нещо, което аз като икономист не мога да приема. Защото в тази ситуация, в която искаш да стимулираш хората, бизнесите, домакинствата да пестят - ти да се вземеш този механизъм, този стимул те да пестят, именно пазарния механизъм, не е добър вариант", обясни Пеканов.

Той допълни, че винаги е подкрепял по-щедрата фискална политика, тази, която помага по време на криза, но не на 100% и не на калпак. "Помощите трябва да са целеви, трябва да са за тези, които имат нужда от тях. Неслучайно е много важно да въведем дефиницията на енергийна бедност. Това е, за да помагаме на домакинствата, които имат нужда от помощ. По същия начин трябва да се разгледат и фирмите, и секторите, които са най-засегнати в момента от кризата. Само на тях да се помага", отбеляза вицепремиерът. Според него за другите, които печелят от инфлацията и от повишаването на цените, моментът не е правилен да им се оказва помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com