Петиция призовава ЕК: "Яневагейт" да влезе в европейската проверка на прокуратурата ни

3392
Петиция призовава ЕК: "Яневагейт" да влезе в европейската проверка на прокуратурата ни
Снимка: бгнес

Стартира специална петиция до Европейската комисия за включване на т.нар. дело „Яневагейт“ в проверката, която ще се прави на българската прокуратура от прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия. Проверката трябва да тръгне в края на юни, като чуждите прокурори сами подбират половината дела, които ще влязат в проверката.

Скандалът „Яневагейт“ трябва да влезе в мониторинга, смятат организаторите на петицията. Организатор е сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“. "Считаме, че наблюдението над това дело е ключово за гарантиране на прозрачни, обективни и безпристрастни действия на българската прокуратура, тъй като част от изнесените факти поставят под съмнение интегритета на най-влиятелните фигури в държавата: главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов", казват организаторите.

Най-важната тема за българите е съдебната реформа, НС с ново дъно от 7.5% одобрение

Доверието в институцията Народно събрание и в образа и работата на депутатите стигна ново дъно, сочат данните на “Алфа Рисърч&rdq...

Интересен факт е, че „Яневагейт“ беше посочен като пример за проблеми в съдебната ни система в последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Първоначално тонът на Брюксел беше по-остър, но след това имаше редакция и смекчаване. В окончателния текст беше заличена формулировката "сериозни системни проблеми" в правосъдието, а "добави нови елементи към вече съществуващата полемика" е заменило "добави още елементи към наличните съмнения". Липсва и констатацията, че "съдържанието повдига въпроси за независимостта в съдебната система, а появата им идва след предишни скандали за действията в миналото на СГС".

„Яневагейт“ стартира след като на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева беше повдигнато обвинение по т.нар. дело „Червей/Червеи“. По същество този скандал избухна заради подозрения, че от базата данни на МВР нерегламентирано е изнасяна информация от полицаи, близки до ГЕРБ. Операцията е стартирана от ДАНС, а за нея е отговарял един от най-приближените хора на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев – бившият шеф на „Вътрешна сигурност” на МВР Тодор Костадинов, като ДАНС се опитвали да подслушват, но неуспешно и в разрез със закона Владимира Янева удължавала съдебното разрешение за използване на СРС от спецслужбата – или поне това гласи обвинението.

В края на миналата година обаче нещата съвсем се нажежиха. Тогава разследващият сайт „Биволъ” започна да пуска записи на разговори между Янева и съдия Румяна Ченалова, от които изплуваха много интересни неща. На първо място – според Янева Бойко Борисов и Цветан Цветанов оказали натиск на Сотир Цацаров, за да внимава какво прави с Янева по „Червеи”. Пръв записът коментира председателят на ВАС Георги Колев, чието име също се появи в разговора и който е считан за човек на Цацаров. Колев пробва да омаловажи скандала – две жени си говорят. Но „Биволъ” не спираше да налива масло в огъня – вторият запис създаде основателното съмнение, че Сотир Цацаров е опитал да завоалира обвиненията срещу Янева - най-вероятно защото се е оказал между натиска на две лобита и е трябвало да търси начин хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло. От разговорите се създаде впечатлението, че лично Бойко Борисов вече е броял Янева за пасив и е искал тя да изчезне бързичко от съдебната система, заради която всяко управление в България е критикувано. Пред Янева обаче Борисов обещавал да „не я вкарва за 400 години в затвора”, както каза публично от Брюксел в началото на годината. Това станало с разговор по Viber, като твърдо доказателство, че става въпрос точно за Борисов, няма – има само съмнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика