ЕК все пак смекчава критиките по "Яневагейт" в окончателния доклад

3579
ЕК все пак смекчава критиките по "Яневагейт" в окончателния доклад
Снимка: бгнес

Българските власти явно са успели да убедят Европейската комисия (ЕК) да смекчи отбелязването на скандала със записите "Яневагейт", за който пише в черновата на излезлия днес доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Това се вижда от сравнение между окончателния текст на документа и черновата му, отбелязват от Клуб Z.

Цацаров: Докладът не е унищожителен, явно Механизмът не работи

Ако влезем в 10-тата година с подобен доклад, това значи, че този механизъм не работи, както трябва или не работим съобразно механизма ...

Записите касаят разговори между бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Чаналова. В тях става дума за търговия с влияние и зависимости между изпълнителната и съдебната власт.

В окончателния текст е заличена формулировката "сериозни системни проблеми" в правосъдието, а "добави нови елементи към вече съществуващата полемика" е заменило "добави още елементи към наличните съмнения". Липсва и констатацията, че "съдържанието повдига въпроси за независимостта в съдебната система, а появата им идва след предишни скандали за действията в миналото на СГС".

По-долу могат да се сравняват двата пасажа:

Окончателен доклад: "През есента на 2015 г. в медиите се появи информация за предполагаем запис на разговор между две от основните лица, замесени в нередностите, установени в Софийски градски съд, което добави нови елементи към вече съществуващата полемика. След многократни призиви за независимо разследване ВСС и прокуратурата обявиха, че ще започнат разследвания във връзка със съдържанието на записите. С оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин".

Кънев: В доклада на ЕК компромисът за Конституцията е оценен крайно негативно

Докладът на Европейската комисия налага три основни извода. Първият е, че позицията на РБ по отношение на мнозинството във Висшия съдеб...

Чернова: "През есента на 2015 в медиите се появи записан разговор между две от основните фигури, замесени в описаните нередности в Софийския градски съд от есента на 2014 година, който добави още елементи към наличните съмнения. Разговорите предполагат сериозни системни проблеми, които са отвъд действията на двете съдийки. Но първоначалната реакция на българските власти бе фокусирана върху законността на самите записи и не върху по-голямата картина. Чак след неколкотратни призиви за независимо разследване, ВСС и прокуратурата обявиха проверки по съдържанието на записите. Доколкото съдържанието повдига въпроси за независимостта в съдебната система, а появата им идва след предишни скандали за действията в миналото на СГС, ще бъде важно, заради доверието в процеса, да бъдат предприети всички стъпки за гарантиране на прозрачно и безпристрастно разследване."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com