Политическото надлъгване започна - всички погледи са вперени в ГЕРБ

16803
Политическото надлъгване започна - всички погледи са вперени в ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Ще определим ясно и публично приоритетите си, от които няма да отстъпим  и ще започнем разговори с другите партии. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на ГЕРБ Румяна Бъчварова.

От думите ѝ стана ясно, че и след като „преспаха”, от ГЕРБ не са решили с кого да започнат първо разговори – с БСП или с Реформаторския блок. Не искаме да се стига до нов модел „Орешарски” – да се търси човек, който е отдалечен от партиите, но от него нищо не зависи. Въпросът сега е ще минираме ли възможността за дясноцентристко управление или ще намерим алтернатива на досегашното управление, каза Бъчварова пред Нова телевизия. Категорично не желаем да участваме в управление с ДПС и „България без цензура”, добави Румяна Бъчварова. Разговори с БСП вероятно ще има, но не съм оптимист за тях – имаме няколко принципни различия, например енергийната и данъчната политика, добави тя. Надявам се Реформаторският блок да се присъедини към нас, както и „Патриотичният фронт”, обобщи Бъчварова.

Цветанов: ГЕРБ ще направи опит за съставяне на правителство

Ще направим опит за съставяне на правителство с лидер Бойко Борисов. Разговорите вероятно ще отнемат доста време. Това заяви зам.-предс...

Ние снощи ясно заявихме нашата позиция – народът ни постави в опозиция, заяви лаконично лидерът на листата на БСП в 23-ти МИР София Жельо Бойчев.

Реформаторският блок

Въпрос на преценка е дали патриотизмът означава, че искаш да разбиеш участието на ДПС във властта – на този въпрос да отговори г-н Валери Симеонов, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев на питане какво ще стане, след като „Патриотичният фронт” не иска да говори с Реформаторите за партията на Касим Дал.

Както и снощи, Кънев подчерта, че Реформаторският блок удвоява резултата си, защото ясно е заявил какви са приоритетите на Блока и че въпреки нюансите вътре при Реформаторите, платформата им печели. Трябва да си дадем оценка защо България е в ситуацията, в която е, подчерта лидерът на ДСБ.

Вчера не сме се чували с Бойко Борисов, за да му честитя. Но партията-победител, както и по-малките партии, трябва да чуят – шамар за големите партии от гражданите. Една от „големите” вече не  е толкова голяма – БСП. Същото може да се случи и на ГЕРБ, каза Кънев. Борисов искаше да върне мандата, ако няма над 120 депутати, ако няма 115, ако няма 100, ако няма 110. Аз съм в обещание, че няма да подкрепим правителство с премиер Бойко Борисов, категоричен беше Радан Кънев.

Лютви Местан открехна вратата "за всички"

Движението за права и свободи регистрира над 20% ръст от предните избори. Изпълваме с гордост и факта, че сме първа политическа сила ср...

На въпрос има ли вече варианти кой би могъл да премиер, ако не Борисов и то име, което да не поставя в унизителна ситуация ГЕРБ, Радан Кънев отговори, че може от ГЕРБ да не номинират Бойко Борисов за министър-председател. Самият г-н Борисов каза, че личното трябва да отстъпи, посочи лидерът на ДСБ. ГЕРБ ако нямаше множество успешни политици в редиците си, нямаше да взема толкова гласове, убеден е Кънев.

Радан Кънев напомни и, че предложението за двугодишен мандат на Реформаторите се приема добре от другите политически сили. Ние искаме изпълняване на националноотговорна програма, включи се и лидерът на НФСБ Валери Симеонов в разговора. Симеонов отново каза, че с ДПС никога не биха говорили, но с Реформаторският блок може да се говори, въпреки присъствието на „партия-функция” на Ердоган – партията на Касим Дал.

БСП

Историята на БСП е пълна с възходи и падения. Тази сутрин няма да се формира коалиция, има време, заяви лидерът на листата на БСП в 23-ти МИР в София Жельо Бойчев.

Като панацея беше казвано, че 42-рият парламент трябва да се разформирова, а сега имаме осем партии. Как те ще постигнат компромис при ключово законодателство, попита Бойчев.

"Патриотичният фронт": Няма да ни купят с министерски кресла

Никой да не се заблуждава, че ще се продадем за министерски кресла. Това заяви в прав текст лидерът на НФСБ Валери Симеонов в първото с...

От БСП можете да очаквате разумно поведение – ще влизаме в парламента, ще участваме в разговори. Не съм секретарка на г-н Миков, за да знам дали той си е говорил с когото и да е – дори с г-н Борисов, подчерта Бойчев. Считам, че БСП чисто политически е алтернатива на ГЕРБ. А българсият избирател каза ясно на тези избори, че не иска безпринципни коалиции. Има заявка за дясноцентристко мнозинство – така че ще видим, обобщи Бойчев.

Мисля, че ние по-слаб резултат за последните 25 години нямаме. Кадровите промени не са решение – трябва кардинална промяна, сигурен е бъдещият депутат.

Патриотичният фронт

Ние сме възможен консенсусен партньор и сме готови за разговори. Повече от месец повтаряме, че трябва да има политическо обединение около програмни приоритети. Не мисля, че като пета сила ние имаме право да определяме кой да е премиер. Този, който е спечелил най-много гласове, трябва да предложи кабинет, заяви Валери Симеонов, лидерът на НФСБ.

Естествено, че имаме разминавания с другите партии. Например такава разлика е влизането на Турция в ЕС. Но членството на Турция не може сега да е проблем на българската вътрешна политика, припомни Симеонов. По никакъв начин няма да се съгласим ДПС да участва в управлението.

Бареков иска правителство на всяка цена, няма да говори в НДК

Правителство трябва да има. В това съм категоричен", обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който се гласеше преди и...

Не сме в парламента да си решаваме личностните парламенти, а да работим. Това е знак не само към ГЕРБ, но и към БСП. Ще подкрепим правителство, което ще работи по предварително съгласувана програма. Тази позиция беше подкрепена и от Радан Кънев – за обща програма, на която „да стъпим”. Заявявам пред вас - на тези две ръце няма златен пръст, категоричен беше Валери Симеонов. Ние не поставяме условия в правителството да участват наши кадри - нека да са експерти, а ние политически ще ги подкрепяме ясно, завърши лидерът на НФСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com