Политолог: От гледна точка на математиката няма значение кой ще е пръв, защото ГЕРБ е в изолация

30113
Политолог: От гледна точка на математиката няма значение кой ще е пръв, защото ГЕРБ е в изолация
Снимка: Личен архив във Фейсбук

Борисов няма някакви шансове за успех. Не и след тези излагации с чуждестранни политически лидери. От една страна обърна палачинката спрямо Зоран Заев, вкарвайки го в българската политическа кампания. От друга страна проси индулгенции от лидерите на ЕС и най-вече от Ердоган. Това унижение не е сравнимо с обичайните лъжи и изцепки, на които сме свикнали.

Това коментира пред ФАКТИ политологът Марая Цветкова.

НС през последните четири години - съперничество, ниско ниво на дебати, стабилен популизъм

„Трайно ниско доверие в 44-тото Народно събрание. Безспорен успех на българското председателство на Съвета на ЕС“. Така пол...

Само няколко дни преди изборите Цветкова вижда ситуацията така:

„Изглежда да е всички срещу ГЕРБ. Въпросът е дали „Има такъв народ“ ще пожелае сформирането на коалиция и ако това се случи, кои ще бъдат предложенията за министерските постове. Ако от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ изглеждат предпочитани партньори, то не така стоят нещата с БСП и ДПС. Вероятността обаче да се наложи участие на една от двете партии под някаква форма още стои на масата като възможност.

От гледна точка на социологическите проучвания, има минимален шанс за присъствие на патриотичните партии. Ако гледаме числата, те биха могли да се окажат „златен пръст“ за съставяне на правителство, само и само да не бъде ДПС или БСП. Цената на едно такова евентуално участие би бил контролът върху темата за Северна Македония.“

По думите й вотът на 4 април бил вятър на промяната, независимо дали някои го одобряват или не. „По-скоро вотът на 11 юли ще препотвърди това желание за промяна. Така или иначе се случва един трудно обратим процес на залеза на ГЕРБ и най-вече на Борисов. Ако след отказа на ИТН да състави правителство, имаше сериозни опасения да не би Борисов да се завърне на бял кон, то сега не изглеждат толкова релевантни и заради откъснатото от реалността поведение на самия Борисов“, коментира Цветкова.

Борисов и ГЕРБ: Така действат комунистите, след нас ще дойдат за вас, макар че сте деца на комунисти (ВИДЕО)

Ще останат впечатления, че мрънкаме. Искам да благодаря за мощната евроатлантическа подкрепа. Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕ...

По думите й ако ИТН стане първа политическа сила, това означава, че ядрото на ГЕРБ се е свило и в краткосрочен план то няма накъде да расте. „Също така означава, че голяма част от конформисткия вот за ГЕРБ се е прелял в ИТН. Важно е да се отбележи, че ако ИТН стане първа политическа сила, легитимността на едно бъдещо правителство ще е по-голяма, отколкото ако се състави без участието на победителя от изборите. От гледна точка на математиката няма значение кой ще е пръв, защото ГЕРБ е в изолация“, добави политологът.

Според нея коалиция „БСП за България“ ще запази третата позиция. „Трябва да се отбележи, че „Демократична България“ е в изключително настъпателна кампания, която най-вероятно ще й донесе предимство пред ДПС. Тук енигмата отново са гласовете от Турция, а видяхме че бившият премиер измоли Ердоган за преливане на гласове и към ГЕРБ. Даниел Митов също потвърди тази теза“, каза още Марая Цветкова.

На предстоящите след броени дни избори тя очаква висока избирателна активност. „Мисля си, че българите се измориха от тази политическа криза на безвремието, в която се намираме. Младите също би следвало да са достатъчно активни въпреки летния сезон, защото добре знаят, че миналото лято те лично или техните връстници се пържиха под горещото слънце на жълтите павета“, завърши Цветкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика