ПП-ДБ внесоха реформата в службите и обвързаха смяната на директорите им с Шенген (ВИДЕО)

6943
ПП-ДБ внесоха реформата в службите и обвързаха смяната на директорите им с Шенген (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Както обеща в петък, "Продължаваме промяната - Демократична България" днес внесоха в Народното събрание законите за реформа на службите за сигурност.  Според предложените промени изпълнителната власт трябва да може да управлява структурните звена в сектор "Сигурност".

Предвиждат се два механизма за назначаване. Хората под пагон ще бъдат назначавани от президента, а цивилните - с решение на Народното събрание. 

Надявам се, че Шенген е толкова голям приоритет за тях, както и за нас. От самото начало ние заявихме, че един от големите приоритети, за да подкрепим това правителство, беше Шенген. Надявам се да не се изчаква да дойде ротацията, за да може да придвижим въпроса за Шенген, защото идват европейски избори, идват изборите в Австрия. Ние не можем да чакаме повече. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред медиите в парламента.

Той припомни за своето посещение в Австрия, като уточни, че темата е била именно Шенген. "Това, което те заявиха ясно е, че най-големият въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата. Знам от министър-председателя, че те правят всичко възможно да убедят нашите австрийски и нидерландски партньори, че сме готови за Шенген, но това, което ние разбираме е, че тази отговорност не е само на правителството, тя е на Народното събрание", каза Петков в контекста на внесените законопроекти. 

Той отбеляза, че от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите, но изрази надежда това да бъде преосмислено.  "Надявам се, че г-н Борисов не вижда по различен начин приоритета за България в Шенген", каза още Петков. ОЩЕ: Борисов към ПП-ДБ: Да не ни провокират, ще им гледаме законите за службите след изборите

Идеите на ПП-ДБ за реформа на службите за сигурност

От своя страна ген. Атанас Атанасов отбеляза, че законопроектите, които ПП-ДБ внасят касаят начина, по който се управляват ДАР, ДАНС, Националната служба за охрана, както и двете разузнавателни служби.

"Този въпрос го обсъждахме неколкократно и с партньорите, които подкрепят правителството. Надявам се, че след като бъдат внесени в Народното събрание и те се запознаят в детайли и ще получим подкрепа. Това не е подкрепа за ПП-ДБ, а за приоритета Шенген", каза Атанасов.

"По отношение на ДАНС и ДАР, също така и ДАТО, предложението трябва да идва от Министерски съвет и изборът да става в Народното събрание", каза Атанасов. 

Toj обяви, че ПП-ДБ не са внесли законопроекта за сливане на военното и цивилното разузнаване, тъй като няма подкрепа от останалите политически сили, които стоят зад правителството, но не са се отказали и ще работят в близко бъдеще да ги убедят.

Припомняме, че тази идея не срещна подкрепа в некоалицията, поради което Атанас Атанасов подаде оставка от ръководството на комисията за контрол над службите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

Стефан Тафров: Няма гаранции, че Путин няма да посегне и на страна членка на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика