ПП и ДБ: Как да са с Борисов, без да са с него

2147
ПП и ДБ: Как да са с Борисов, без да са с него
Снимка: Actualno.com

Доста явления в политическия ни живот не могат да имат изцяло политическо обяснение. Необясними са например стръвта и дори яростта, с която вождът на ИТН Слави Трифонов обругава "Продължаваме промяната", без да продума и дума срещу Бойко Борисов, след като заявеното му съвсем доскоро намерение беше именно „изчегъртването“ на ГЕРБ.

Обяснение от сферата на психоанализата

Тук Борисов е гросмайстор: основното му усилие в момента

Ще си позволя да се намеся в дискусията покрай преговорите ГЕРБ-ПП/ДБ без излишно академично усложняване. Положението е следното. За п...

Това поведение няма политическо обяснение. Но пък може доста убедително да бъде обяснено с известните още от времето на Фройд явления от областта на психоанализата и психопатологията. Какъвто и да е Слави Трифонов, и каквито и да са хората му, те все пак не могат да не си дават сметка, че носят вина за сегашната политическа безизходица. Защото задействаха свалянето на едно правителство, което, въпреки изобилните лъжи и клевети на користни политици и техните обкръжения, беше изненадващо успешно.

Осъзнаването и признаването на тази вина би накърнило самочувствието на вожда и хората му и би предизвикало един непосилен за самолюбието им личностен срив. Така че полуосъзнатите вини биват незабавно изтласквани в подсъзнанието им и затискани с постоянното натрапчиво, вече досадно и до голяма степен детинско: "Ама ние не сме виновни, ние нищо не сме направили, те са лоши и затова стана всичко, затова разтурихме правителството, но не сами". (Заедно с ГЕРБ и ДПС, все пак, нали).

Спецификата на ГЕРБ дава на Борисов едно предимство

При партия ГЕРБ обаче, поради липса на особена психология, психоаналитичните партийни разбори биха имали само частичен смисъл. И то доколкото ГЕРБ все пак са партия, а не сдружение за усвояване на български и европейски средства - това е една иначе укорима особеност, която обаче дава на ГЕРБ и най-вече на вожда ѝ едно огромно предимство: ГЕРБ могат да сключат управленчески съюз с всеки и с всичко, без особена опасност от загуба на привърженици.

Това предимство дава също възможност на Борисов да си начертае не само план Б, но и план В, Г... и така до Я (като план Я би могъл да бъде и съюз с "Възраждане", например). Важното тук е властта, а не политиката. Защото ГЕРБ са "безразборна и аморфна група от хора, очакващи да влязат във властта". И това не е мое мнение, а цитат. И то цитат не от кого да е, а от сегашния заместник-председател на партията Даниел Митов и от не толкова далечната 2007 година.

Теменужка Петкова определи изтеклите имена за състав на МС като шега

Официална информация за състав и структура на Министерския съвет нямаме. По отношение на изтеклите имена ми звучат като шега. Няма как ...

Опрощаване на Борисов и неговото управление?

Що се отнася все пак до психологията или нейните зачатъци, трогателните и дори вълнуващи донякъде призиви на Борисов за разум, смирение, опрощение и разбирателство („ама ние с Петков си простихме“) означават само едно. Тези призиви, изказани все в името на едни възвишени цели, като се започне с бюджета, мине се през парите по Програмата за възстановяване и устойчивост и се стигне до евроатлантизма и доброто на България целят да има примирение с начина, по който Бойко Борисов управляваше България и отказ от търсене на наказателна отговорност за това управление.

Което значи, че ако ГЕРБ подкрепи преобразования в областта на правосъдието, то те ще бъдат достатъчно повърхностни, за да не го засегнат лично. Бойко Борисов има и друго предимство - винаги може да разчита на своите почитатели и съпартийци. Защото също като партия ИТН, която не би съществувала без Трифонов, така и ГЕРБ не биха съществували без Борисов. Докато при новата коалиция "Продължаваме промяната"-"Демократична България" е обратното - там водачите отразяват едно обществено движение за коренна промяна, с което не могат да не се съобразяват.

Трудностите на задачата

Така че ПП и ДБ са изправени пред една задача, която напомня чудатостите на квантовата механика - как да влязат в съглашение с Бойко Борисов, без да влизат в съглашение с него.

Любомир Стефанов: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са като в уестърните - кой ще мигне пръв

"Колективните игри се получават именно защото са колективни. Там нещата се случват с подаване на топката, а не с гонене на топката." Т...

Последните "водачески" разговори имаха някакъв успех в това отношение: водачите на коалицията постигнаха договорки за някакъв вид общо управление или поне парламентарно взаимодействие, без да се стига до "опрощаване" на бившия премиер и без отказ от истинска съдебна реформа - стъпки, които несъмнено биха довели до огромна загуба на гласове и поддръжници.

По-нататък обаче тази двойствена политика ще става все по-трудна и сложна, защото ПП и ДБ вече ще имат един несъмнено стръвен враг в лицето на Слави Трифонов и един съмнителен (или най-малкото колеблив) съмишленик в лицето на БСП.

Освен това Коалицията на промяната ще срещне упоритото и доста често стигащо до нелепици охулване не само от страна на президента, но и от страна на тумбата обслужващи ГЕРБ и Бойко Борисов социолози, политолози, антрополози, журналисти и всякакъв вид анализатори. Въобще, истинската промяна явно ще продължи не само тази, а вероятно и следващата година. Но пък, както каза Кристиан Таков: "Българският народ се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло... Ще се става".

 

Автор: Иво Беров, Дойче веле

Социолог: Борисов матира ПП и ДБ

Не очаквах такава политическа наивност от страна на ПП и ДБ. В кой случай ПП печели? Ако се иде на нови избори пак ще е зле. Вече е къс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика