Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП и ДБ: Не Мадуро, а Борисов избра тези машини за гласуване (ВИДЕО)

18 ноември 2022, 11:21 часа • 2088 прочитания

"Министерският съвет на ГЕРБ избра и гласува тези машини. Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра."

Това обяви на съвместен брифинг между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" бившият премиер Кирил Петков. По думите му те през цялото време искат да говорят за бюджета и за решаване на реалните проблеми на хората, а на този фон БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да отворят Изборния кодекс:

"Защо избраха точно този приоритет като първи? Защото искат да направят подмяна на вота на българските граждани. Искат да върнат измамите, да затворят Обществения съвет към ЦИК, който ги критикува. Искат да превърнат машините в принтери и да усложнят вота на българите в чужбина", каза Петков.

ПП и ДБ предложиха създаването на временна парламентарна комисия за промени в изборното законодателство, със срок на работа от един месец.

ОЩЕ: Борисов: Няма да се откажем от хартиената бюлетина, нито от машинното гласуване

Те призоваха и за оттеглянето на целия законопроект, а ако "хартиената коалиция" го направи, то двете формации още днес ще влязат в зала:

"Предлага се диалог, но след като се изтегли законопроектът, който въвежда безумия и който взриви законодателния процес", допълни съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той призова процеса да започне на чисто и предложи създаването на временна комисия, която да се занимае с промените в Изборния кодекс публично, структурирано и с диалог с обществените организации:

"Не ни ползвайте като параван", каза категорично Иванов и припомни, че не те, а Корнелия Нинова отвори кутията на Пандора.

"Сега опитваме да върнем процеса в някакви релси, в които може да има някакво минимално доверие в резултата. Тези релси не са среднощни заседания като Вермахт-а, който минава през нива със зелки", завърши Иванов.

Припомняме, че в петък вечерта двете формации организират и протест пред Народното събрание.

 

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес