Правната комисия прие закона на Пеевски срещу вторичното разграбване на КТБ

3191
Правната комисия прие закона на Пеевски срещу вторичното разграбване на КТБ
Снимка: БГНЕС

Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от народните представители от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

„За“ законопроекта гласуваха 7 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ - 4 , с което той бе приет на първо четене от Комисията.

"Да, България": Законопроектът на Пеевски за КТБ противоречи на конституцията

Законопроектът на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ, внесен за разглеждан...

Според вносителите предлаганите промени имат за цел да възпрепятстват недобросъвестните действия на лица, придобиващи фиктивно вземания с произход КТБ, както и възстановяване на неправомерно заличени обезпечения по време на квестатурата на КТБ. С промените се предлага да се забрани на синдикът да заличава обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност, освен при погасяване на задължението с реално плащане.

Ангел Донов, представител на синдиците на КТБ, обяви, че се води голяма борба срещу длъжниците на банката. Донов уточни, че с всички средства синдиците се мъчат да съберат повече суми да постъпват в масата на несъстоятелността, за да могат да удовлетворят 8000 вложители в банката.

Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е изразил положително становище към целите на законопроекта. Той уточни, че това е негово лично мнение, тъй като няма още решение на ПГ на ГЕРБ по проекта. По думите му производството по несъстоятелност е сложно и силно специфично. Според Кирилов се вижда, че към момента не могат да се гарантират и обезпечат правата на масата на несъстоятелността и оттам на всички кредитори.

„За мен най-болезнен е аргументът за това, че държавата чрез фонда за гарантиране на вземанията също е поставена в огромен риск да възстанови сериозна, адекватна част от парите, които бяха вложени в държавния бюджет“, допълни Кирилов, цитиран от Фокус.

Цветан Василев "посъветва" Пеевски какво да промени в законопроекта си за КТБ

С думи като "арогантност" и "гьонсуратлък", банкерът Цветан Василев, който продължава да живее в Сърбия вече над три години след фактич...

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи законопроекта. Колегата им Йорданка Фикирлийска също обяви, че ще подкрепи промените в Закона за банковата несъстоятелност.

От БСП поискаха отлагане на точката, тъй като липсват становища на БНБ, КФН, Министерство на финансите и други институции, но предложението им бе отхвърлено. Филип Попов от БСП изрази разбиране, че трябва да се спре повторното разграбване на КТБ, но по думите му липсват финансови становища. Колегата му Явор Божанков обяви, че групата му ще се въздържи от подкрепата на законопроекта.

Един от вносителите на законопроекта - Йордан Цонев от ДПС изрази радостта си от положителното становище на синдиците и че законопроектът на ДПС ще им помогне в работата. Според Цонев БСП имат право да искат становище на БНБ, но по думите въздържанието също е отговорност. Цонев посочи, че сеирджийството не е много добър атестат за загрижеността за това, което се случва с парите на фонда, държавата и вложителите.

„Направих това уточнение, защото и то е важно според мен. Важно е наистина да се опитаме да изчистим всички детайли и да помогнем. Ние при представянето на законопроекта бяхме категорични, че нямаме претенции да сме изчерпателни, нито да сме абсолютно точни, но имаме претенции да повдигаме темата“, заяви Цонев. От ДПС уточниха, че законът не третира добросъвестните купувачи, а само фиктивните сделки.

По време на дебатите стана ясно, че отрицателни становища до правната комисия са изпратили от партията на Христо Иванов, при което Йордан Цонев реагира: "Изобщо не ни вълнува становището на Христо Иванов и партията му!"

Точно на обратното мнение на Иванов бяха от Фонда на гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ.

Горанов обвини Нинова в корупция, но без доказателства, подкрепи Пеевски за КТБ

Ако бяхме на мястото на БСП, щяхме да сме внесли много повече вотове. Така финансовият министър Владислав Горанов продължи битката от п...

От Фонда за гарантиране на влоговете се изказаха положително за законопроекта, като посочиха, че подкрепят всяка мярка, която подпомага попълването на масата на несъстоятелността в банката. Синдиците пък не скриха, че законът им е нужен, за да си свършат работата. "Всеки законопроект в тази посока, който може да ни помогне, е добър", заяви Ангел Донов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика