Предсрочни парламентарни избори не са най-доброто решение, смята Дончев

502
Предсрочни парламентарни избори не са най-доброто решение, смята Дончев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че до началото на лятната парламентарната ваканция законопроектът за концесиите може да бъде приет, още повече че срокът за транспонирането му изтича. Той изказа опасения, че спорът за продължителността на концесионния договор измества далеч по-важни теми в проекта, приет от правителството.

Нямам предвид политическите, а натрупаните в обществото притеснения и от приватизацията, и от неособено добри концесионни сделки. Една недобра концесионна сделка, която съществува дълъг период от време, означава, че носи щета дълъг период от време и ние предвидихме няколко резервиращи механизма. Едното е изцяло нова система за контрол, където на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол се вменяват пълните отговорности по контрол на всички концесионни договори – и по договора по същество, и изпълнението му, включително и по това, което е доставено от страна на концесионера, дали то отговаря на договора, не само от гледна точка на зоконосъобразността. Плюс това, всяка концесия, където оферираният срок е над 50 години, трябва да бъде одобрена от парламента и само тогава може да влезе в сила този жест, където на НС се дава възможност да преценява по целесъобразност, дали да бъде сключен договор за срок по-голям от 50 години, мисля, че ще е успокояващ фактор по този възможен дебат.

Като идват избори, всички са като пред абитуриентски бал

"Като идват избори, всички започват да се държат малко ирационално - като пред абитуриентски бал". Това коментира пред журналисти в па...

Не виждам алтернатива, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос, възможни ли са предсрочни парламентарни избори:

Труден въпрос. Факт е, че настоящата и парламентарно управляваща конфигурация изисква непрекъснати усилия да бъде стабилизирана. Факт е, че управлението в подобен режим носи често щети, включително и за самите нас. Факт е обаче, че аз не виждам възможната алтернатива, след едни предсрочни избори... В този смисъл и по силата на прагматичната, и по силата на политическата логика, те не са най-доброто решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика