Прокуратурата проверява поръчките във военното министерство

1277
Прокуратурата проверява поръчките във военното министерство
Снимка: Actualno.com

Военно-окръжната прокуратура в София е започнала проверки на обществени поръчки в Министерството на отбраната (МО) по време на мандата на бившия министър Николай Ненчев.

Това съобщиха днес, 17 февруари, от прокуратурата, след като сутринта служебният премиер Огнян Герджиков оповести резултатите от назначената ревизия на наследството на кабинета на Бойко Борисов. Тя беше поискана от президента Румен Радев при назначаването на служебното правителство, а Борисов също призова за проверки, за да станело ясно, че няма нарушения, предаде "Правен свят".

Герджиков: Правя каквото смятам, че трябва да се прави

Поемаме една държава, която не е в насипно състояние – никакво съмнение нямам в това, но една държава, в която за съжаление са се...

Нередности обаче са били констатирани в няколко сектора, като най-много са проблемите с обществени поръчки в МО, Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Агенция "Пътна инфраструктура".

Преди дни служебният министър на отбраната Стефан Янев каза, че на прокуратурата са предадени над 100 обществени поръчки в министерството. Днес пък премиерът Герджиков поясни, че са открити 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при проведени общо 113 процедури през 2016 г.

По девет процедури е установено наличието на индикатори за измама и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури с установени проблеми са изпратени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, каза Герджиков.

Проверката е установила, че в документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в търговете, обясни Герджиков.

"Нова Република" към Герджиков: Какво става с Румен Овчаров и "Лукойл"? (ВИДЕО)

След толкова шумно прокламираната проверка на обществените поръчки и свършеното от предишното правителство ще има ли персонални промени...

Одитният доклад е получен във военната прокуратура, откъдето посочват, че в него има сведения за 28 процедури за обявяване на обществени поръчки, в това число и за приключени такива. По отношение на някои от процедурите са посочени данни за допуснати нарушения от възложителя, за което предстои да бъдат извършени предварителни проверки, заявяват от прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика