Радан Кънев е водач на евролистата на "Демократична България"

6871
Радан Кънев е водач на евролистата на "Демократична България"
Снимка: БГНЕС

Водач на нашата листа ще е Радан Кънев, втори ще е Стефан Тафров, а трета ще е Албена Симеонова от ПП "Зелените". Това заяви лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, който обяви първите три места в обединената листа на най-голямото опозиционно формирование извън парламента – "Демократична България". Тепърва ще бъдат обявени и останалите номинирани в листата - най-вероятно през следващата седмица.

Иванов беше и човекът, който подкрепи с топли думи Кънев: "Радане, благодаря ти", като подчерта, че лично ще работи за успеха на всички кандидати. Искаме да инвестираме в обединението - така Иванов подчерта и защо "Да, България" е съгласна Кънев да е водач. Той добави, че задачата на Кънев е да превърне ДСБ в притегателен център за десния вот, който да е алтернатива на ГЕРБ. Не сме направили компромиси, просто за да сме заедно, а за да гледаме напред.

Цветанов: Ще спечелим категорично евроизборите, ще имаме поне 7 евродепутати

"Резултатите ни в предстоящите евроизбори ще бъдат по-добри от всички избори досега и ГЕРБ ще бъде с най-много депутати. Очакванията ни...

Вторият кандидат – Стефан Тафров, е победителят във вътрешните избори на "Да, България" – те бяха проведени по електронен път, но ако той или някой друг от кандидатите на "Да, България" влезе в Европейския парламент, тогава партията ще определи към кое политическо семейство ще се присъедини въпросният евродепутат. Иванов благодари и на него, но благодари и конкретно на евродепутата на ДСБ Светослав Малинов, като го похвали за мъдростта му. Припомняме, че в последната седмица Малинов "блесна" с отсъствието си от решителния вот за пакет "Мобилност", а имаше много силни слухове, че той ще е водач на обединената листа, защото беше издигнат като водач на листата на ДСБ. Самият Малинов сега коментира, че случилото се с гласуването на пакет "Мобилност" е негова грешка, описвайки я като "злополучна" и че е можело тя да не става факт, която е довела до създаване на образ и поставяне пред риск на "нашата крехка демократична общност". "Убеден съм, че някои от нашите опоненти щяха да използват тази тема, за да дискредитират нашата листа", подчерта Малинов.

"Не съм подготвил да участвам в изборите за Европейски парламент, освен като застъпник на Светослав Малинов", коментира и Радан Кънев, който каза, че е трябвало да вземе решението за минути. "Приех, без да съм се подготвял, но не значи, че не съм готов да вляза в тази кампания", заяви бившият лидер и настоящ зам.-председател на ДСБ. Той настоя и, че е опитвал да обедини десните хора в България и, че е готов да работи срещу това българското дясно в Европа да се асоциира с ГЕРБ и Бойко Борисов, което, по думите му, е "гавра с европейския избор на милиони български граждани". Кънев подчерта и, че е готов най-вече да работи така, че усвояването на евросредства да не зависи от "кръжоците" около няколко овластени партийни лидери в Източна Европа. За да се постигне това нещо, трябва законът да се прилага по стандартите на Европа, образованието да се прилага по стандартите на Европа - "ние да знаем, че няма нужда да хващаме самолета, за да сме в Европа. Важно е дали нашите деца ще живеят в София след 10 години. Това е единственият валиден въпрос за европейските избори".

"Искам да пренеса синята идея в Европейския парламент", каза Стефан Тафров, връщайки се във времената, в които беше част от СДС. А Албена Симеонова коментира, че "онова, което е важно за нас, е, че Европа поема ангажимент изцяло да финансира биоземеделието", но в предния Европарламент липсваше човек от България, който да представлява българското село. Знаете, че 80% от средствата отиват в 4% от фермерите - трябва тотално да бъде преобърната тази порочна практика, за да може да се възроди българското село.

Работихме да мобилизираме демократичната общност за предстоящите евроизбори, подчерта лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той изрично подчерта, че първите три места са съгласувани с "Да, България" и ПП "Зелените".

Застрашават ли фалшивите новини евроизборите през май?

"Фалшивите новини са най-бързото, лесно и ефективно средство по време на една кампания да замъглиш съзнанието на хората с прекомерни чу...

Партия "Зелените"

Вчера, 29 март, стана ясно, че ПП "Зелените", които са част от "Демократична България", ще трябва да променят името си. Причината – решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това трябва да стане 11 години след регистрацията, след като ПП "Партия на зелените" спечели окончателно съдебен процес за името - с мотива, че е по-рано регистрирана партия и има права върху името.

Може би "де юре" няма да участваме в европейските избори, но няма да жалим ресурси да подкрепим коалицията, каза и председателят на ПП "Зелените" Владислав Панев. От "Зелените" в листата на "Демократична България" освен Албена Симеонова, която е биофермер от село Любеново, община Никопол и е председател на Българска асоциация "Биопродукти" влизат още Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация). Зелената партия публикува и официална позиция за случилото се на сайта си!

Припомняме, че съгласно последните прогнози от сайта на Европейския парламент, "Демократична България" ще спечели едно място.

Настимир Ананиев: "Волт" симпатизира на варианта за ЕС "Правим много повече заедно"

Настимир Ананиев е роден в София. Има две висши образования – едното е от Грифит Колеж в Ирландия, другото от Американския универ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика