Радев и Денков си говориха за времето и дали си e струвало управлението (ВИДЕО)

4603

ПП-ДБ не настояват за повече време за преговори преди ротацията, стана ясно от консултациите с президента Румен Радев

Консултациите при държавния глава с парламентарно представените партии се обуславят от Конституцията на Република България. Те се наложиха след гласуването на оставката на кабинета Денков - Габриел, което е първата стъпка към ротацията.

От страна на ПП-ДБ в консултациите се включиха премиерът акад. Николай Денков, съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

Струваше ли си управлението?

"Трябва да отбележим, че през последните 9 месеца основно вие носихте отговорност за управлението на страната, като се споразумяхте с вашите партньори да имат официално само един представител в Министерски съвет. Осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Като се върнем 9 месеца назад, вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат. Виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават, включително и по време на сегашните преговори", каза Радев

"Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети. Според нас това си струваше. Понесохме политическа щета, понесохме я не само защото опозицията се държеше като опозиция, а защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството", отговори премиерът акад. Николай Денков. ОЩЕ: ГЕРБ прогониха "призрака на предсрочните избори" пред президента (ВИДЕО)

Времето и документите

Президентът на свой ред попита дали ПП-ДБ са склонни да продължават по същия път, по който са поели преди 9 месеца, или на базата на опита са склонни да преразгледат отношенията си с партньорите и отношението си към властта. "Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума, който вие предложихте, със споразумението от ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв принципно нов документ?", попита Радев. Той попита още дали ПП-ДБ са готови да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС, или при евентуален провал на преговорите ще опитат да повторят сценария преди 9 месеца - управление с техен мандат.

"Най-важният въпрос - имате ли нужда от допълнително време за още преговори?", поинтересува се президентът. ОЩЕ: Мария Габриел: Имаме нужда от още малко време

Денков призна, че отношенията между партньорите са сложни. "Никой не е очаквал, че ще бъдат леки. Именно затова намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата на преговорите. Дали ще продължим, как ще продължим, зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък. Започнахме преговори в последните два дни. Има съществен напредък, но както е в преговорите, докато не е договорено всичко - нищо не е договорено", смята Денков. 

"Дали трябва повече време? Всъщност изцяло във вашите правомощия е вие да решите как ще действате. Не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази процедура. Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите и по европейския път, който ни е събрал заедно", добави още премиерът. ОЩЕ: Румен Радев започва консултации с партиите

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика