Реформаторите настояват за по-нисък праг на валидност за референдум

6004
Реформаторите настояват за по-нисък праг на валидност за референдум
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок счита, че е необходимо да се проведе този референдум заедно с местните избори през есента. Не бих казал, че липсва време, за да могат да се чуят всички позиции. Това каза пред БНТ Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

От Реформаторския блок внесохме проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за референдумите. Той мина на комисия, но в зала не беше подкрепен и това беше изненадващ ход. Надявам се между първо и второ четене да се вземе идеята ни да се намали броят на участващите избиратели, т.е. прагът за валидност, за да се признае референдумът, каза още Найден Зеленогорски.

Кметът на Кюстендил изключи ромите от свое допитване за назидание

Кметът на Кюстендил Петър Паунов разбуни духовете, след като обяви, че ще прави допитване до съгражданите си дали биха му гласували дов...

На въпрос дали хората ще се объркат при гласуването за местна власт и на референдума, той каза, че трябва да се уважава интелигентността на избирателите.

По думите на Зеленогорски и в момента има мажоритарен елемент, защото в пропорционалните листи всеки може да гласува мажоритарно за конкретен кандидат. Според нас обаче, трябва да се промени първият въпрос с редакция „Подкрепяте ли наличието на мажоритарен елемент при избора на народните представители“, категоричен бе Зеленогорски като предупреди, че пълна мажоритарност или 50% от депутатите да се избират мажоритарно ще доведе до двупартиен модел.

Ако искаме двупартиен модел, тогава защо ни бяха тези 25 години преход към демокрация? Плурализмът на мненията е от изключително значение и всички политически тенденции трябва да намерят присъствие в Народното събрание, както е това в модерната европейска политика, подчерта още съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок.

Зеленогорски допълни, че въпреки че е модерно да се говори за задължително гласуване и да се счита за „хапчето, което ще излекува българската демокрация“, купеният и корпоративен вот няма да се премахнат чрез задължителното гласуване, а само ще се намали цената на гласа. Държавата има достатъчно закони и институции да се справи с това и в момента има желание за решаване на този проблем, категоричен бе Зеленогорски. Той посочи, че в развитите страни задължителното гласуване е по-скоро изключение, като посочи, че само в Белгия и Гърция е въведено. Не карайте хората да правят нещо насила, защото ще се изненадате от резултатите – изборите са осъзнато демократично усилие и хората пристъпват към него по собствено убеждение, призова още Зеленогорски.

Плевнелиев горд, че ще е първият президент, инициирал референдум

Гордея се, че съм първият български президент, който се ползва от своето конституционно право да инициира всенародно допитване. Това ка...

Ние сме твърдо за електронното гласуване, за активната регистрация и за премахването на „мъртвите души“ от изборните списъци, които са около 1 млн. души, подчерта той, като бе категоричен, че РБ държи да се даде възможност на тези над 2 млн. българи извън границите на страната да гласуват дистанционно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика