Румен Гечев се оправдава: БСП не иска разваляне на валутния борд

24002
Румен Гечев се оправдава: БСП не иска разваляне на валутния борд
Снимка: БГНЕС

Нашето предложение за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете касае натрупан резерв от „Банково управление” в БНБ, а не от „Емисионно управление”. Уточнявам това, защото в „Емисионно управление” са резервите – 28 млрд. лева и 5 млрд. лева „супер резерв”, гарантиращи валутния борд в БНБ. Това заяви на брифинг на БСП червеният депутат Румен Гечев, който беше част от икономическия екип в правителството на Жан Виденов.

Още вчера, 11 ноември, председателят на БСП Михаил Миков обяви, че партията внася законопроект, чиято цел е да осигури средства във Фонда за гарантиране на влоговете, с които да се платят влоговете в КТБ, без да се надвиши бюджетният дефицит от 3%. "Смятаме, че има възможности от резерва на Управление "Банково" в БНБ да бъдат осигурени средства за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете. Там, по наша информация, има около 4 млрд. лв., а са необходими далеч по-малко", заяви Миков.

Костов: Валутният борд е заплашен

Точката на пречупване, която създаде напрежение, е повдигнатото обвинение към подуправителя на БНБ. Едно е Цветан Василев, съвсем дру...

Заради това изказване във вестник „Сега” излезе твърдение, че това е директно нарушение на правилата на паричния съвет, известни под наименованието „Валутен борд”. Законопроектът е за гаранционния фонд и предвижда да се разреши на БНБ да му дава пари от резерва си, защото по сега действащото законодателство тя не може да го направи - забранява й го паричният съвет, обясни вчера Румен Гечев.

Гечев уточни, че вземането на пари от „Банково управление” щяло да става не безвъзмездно, а на принципа на заем – Фондът за гарантиране на влогове ще връща парите по определена предварително схема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика