Румен Овчаров намеси Кирил Добрев в темата с "Магнитски" и атакува САЩ

3799
Румен Овчаров намеси Кирил Добрев в темата с "Магнитски" и атакува САЩ
Снимка: БГНЕС

След като вчера, по време на Конгреса на БСП, бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече всички обвинения, поради които попадна сред санкционираните от САЩ по „Магнитски“, в неделя той стори същото в интервю за bTV. Овчаров твърди, че не е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки и не е участвал в корупционни договори.

Според САЩ бившият министър "многократно се е замесвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и за подкрепа на поръчки в АЕЦ "Козлодуй".

"Още 2-3 пъти на избори и Магнитски ще стигне до чекмеджето": Социалните мрежи закипяха (СНИМКИ)

След новината за нови петима българи, включени в санкционния списък "Магнитски" на американското министерство на финансите, социалните ...

Министерството на финансите на САЩ твърди, че Румен Овчаров е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откакто е служил като министър на енергетиката" (2005-2008). Според разследването на американците - договорите за руско ядрено гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са увеличили разходите на АЕЦ "Козлодуй" с до 50 млн. евро.

ОЩЕ: Борисов да не забрави да се разграничи и от Овчаров

„Потресен съм от начина, по който такъв сериозен орган като Министерството на финансите на САЩ си формира позициите. Срам ме е от позициите и реакциите на нашите институции. Ако случаят с Николай Малинов и Владислав Горанов са епизоди с продължение, случаят с мен, Иван Генов и Александър Николов са насочени към бъдещето. Нас ни предупреждават“, смята Овчаров.

Той твърди, че Кирил Добрев – чрез своя бизнес партньор Еленко Божков – на практика управлява атомната енергетика на България. Добрев беше изключен вчера от БСП на Конгреса на партията. Божков е служебен зам.-министър на енергетиката.

Иван Генов: Как САЩ знаят за разговор между двама в една сауна, за да ме вкарат в "Магнитски"?

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" заради корупция на 10 ...

Според Овчаров – Кирил Добрев е „подхвърлил“ изказвания за негови офшорни сметки в ифира на bTV и това било използвано за списъка по санкциите „Магнитски“.

„Нямам фирми, нямам пет милиона. Ако ги имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези неща (финансовото министерство на САЩ – бел. ред.). Борислав Сарафов вчера излъга българските граждани. Делата срещу мен и всички присъди, които неговият Специализиран съд издаде, са отменени. Не съм осъден“, заяви Овчаров.

Нови български попълнения по "Магнитски" бяха обявени на 10 февруари от САЩ. Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов. Припомняме, че през юни 2021 г. САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за корупция. Великобритания последва същия пример преди два дни.

Директорът на АКФ: Другата седмица пак ще има новина за "Магнитски", гответе се

Директорът на Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев прогнозира, че скоро ще има още български попълнения в списъка "Магнитски", с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика