X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Румен Петков:Анкетни комисии и прокурорско внимание за коронавируса, премиера и някои сектори

1082
Румен Петков:Анкетни комисии и прокурорско внимание за коронавируса, премиера и някои сектори
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Анкетни комисии на Народното събрание да се занимаят с актуалните казуси и прокуратурата да им обърне нужното внимание настояват от АБВ. Сред проблемите и въпросите на които трябва да се даде отговор лидерът на АБВ Румен Петков посочи и мерките срещу коронавируса, и темата за резиденцията на премиера, и очертаващия се крах на транспортната индустрия, обречеността на аграрния сектор и не само.

Парламентарна анкетна комисия да разследва на какво основание са вземани мерките за коронавируса у нас, настоя той. Няма аргументи за заповедите, констатира лидерът на АБВ Румен Петков, след кореспонденция с националния оперативен щаб и здравното министерство. По думите му отговорите по въпроса, който са отправили от партията към тях на 22 май, са абсурдни – „показват, че НОЩ и правителството са се държали като нелегали. Нас са ни препратили към МЗ, МЗ ни отговарят, че министерството не създава и съхранява информация - копия на водените протоколи от проведените заседания на НОЩ и на колко от заболелите и починали лица е направена аутопсия“, разказа Петков.

„За нашето правителство и не само за него, коронавирусът беше политика и бизнес – продажба на шлемове, маски, купуване на ПСР тестове, правене на тестове, но не и здравето на хората“, обобщи той. 

В Белгия, Австрия, Италия, Испания е протоколирано всяко едно решение за вземане на една или друга мярка, посочи Петков за сравнение. „Ние даваме ли си сметка, че днес, не след една година никой няма да знае на основание на какво Кирил Ананиев затваряше пазари и че един ден трябва да бъде изправен пред прокурор, защото няма никакви аргументи за неговите заповеди. Бойко Борисов трябва да бъде изправен пред прокурор, защото той излизаше и разпореждаше – отваряше, затваряше… нямаше никакви аргументи. Значи тази шайка се събира някъде по нощите, бъбри сина гърба на българския народ и на другия ден излизат едни негодници – кой с бръсната глава, кой с небръснат мустак и започват да ни плашат“, коментира Румен Петков.

Той е категоричен: „Три месеца ние сме управлявали от бизнес и политически интереси, не от грижа за българските граждани и документите, които са ни изпратени от правителството и министерството на здравеопазването са повече от ясни и категорични“.

"След като не са водили протоколи – така се държи шайка, която безчинства на гърба на обществото, заключи лидерът на АБВ.

Петков упрекна управляващите и за политиката в аграрния сектор. „България е държава без хранителен суверенитет. Утре, при реално утежнена обстановка, народът е обречен да мре от глад. 400 000 тона месо са необходими за изхранването на народа, а произвеждаме 160 000 , посочи той и добави, че подкрепата за зеленчукопроизводството е изключително слава – 2.5% от себестойността, което е години наред. „За зърнените култури, т.е. приятелите на премиера с Майбасите, които той ще им взима, процентът на подкрепата е 40% от себестойността, но те не дават никаква пренадена стойност“, добави той.

„Вместо правителството да вземе нарочни мерки за производството на плодове и зеленчуци, напротив - правителството каза ясно – за земеделието нищо“, подчерта Петков и обърна внимание, че 300 000 са самоосигуряващите се.

Огромни загуби и катастрофален срив на българската транспортна индустрия прогнозира председателят на АБВ. За 90% от автопревозите на България ситуацията е катастрофална, заяви той и посочи като виновник Борисов. Подобен развой на събитията се дължи на пълен дефицит на ангажираност от страна на държавното управление и на представителите на страната ни в ЕП, убеден е Петков. „Правителството пропусна три години, за да използва механизмите на ЕС за гарантиране на блокиращо малцинство., МВнР показа абсолютно некадърие и непознаване на европейските механизми за вземане на решения и отстояване, изпуснахме момента като председател на ЕС да поставим този въпрос….“, заизрежда черни точки за управляващите Петков.

Румен Петков посочи защо прокуратурата не вижда проблем с Цветанов

Лидерът на АБВ Румен Петков обвърза вчерашната новина, че прокуратурата не вижда проблем при Цветан Цветанов в скандала "Апартаментгейт...

„Обявяваме конкурс – ако някой може да покаже за 10 години правителствата на Борисов кой български интерес са отстояли в Европа – получава 1 лев награда“, обяви още лидерът на АБВ.

"На фона напъните за участие на държавата в икономиката, настояваме Интермодалния терминал в Пловдив, който беше отдаден от правителството на Борисов на концесия за 27 години да премине под управление на БДЖ, заяви още лидерът на АБВ. "Не ДНСК, не РНСК са утвърждавали строителните документи, а лично министър Лиляна Павлова и лично министър Петя Аврамова", посочи той и подчерта, че това е прецедент, на който и прокуратурата трябва да обърне внимание. От контейнер фирмата, получила концесията печели между 75 и 140 евро, посочи Петков и припомни, че по информация на премиера там ще бъдат обработвани 40 000 контейнера, годишно. Вероятно капацитетът не е достигнат и сега се обработват 15 000 контейнера, отбеляза той. "Защо не ги дадем на БДЖ", попита той и настоя министрите Павлова и Аврамова да обяснят защо са прескочили ДНСК.

По думите на Петков, „обслужването на терминала е било на най-високо правителствено ниво – не за да укрепим БДЖ, не за да дадем инструмент на БДЖ, а за да укрепим определени частни интереси“. Той е категоричен: "Искаме същия подход, приложен към Държавната петролна компания да бъде приложен и тук и тази 27-годишна концесия да бъде дадена на държавния ни превозвач.

"Не знам министър-председателят с какво е зависим към тези хора, но трябва да се каже ясно какви са мотивите да им го дадем срещу 5000 лв. на месец при потенциал 40 000 контейнера годишно", добави Петков и настоя прокуратурата да разгледа случая.

НЕК по най-бързия начин да финализира АЕЦ „Белене“ поиска още Румен Петков. „Ако този ръководен състав на НЕК възпрепятства проекта, министър Петкова да ги уволни. Ако не ги уволнява, значи не те управляват процеса. Нека се изясни кой управлява процеса“, настоя председателят на АБВ.

Румен Петков: Главният прокурор издигна Румен Радев за втори мандат

"Главният прокурор е направил "много тънък маньовър“, с който "издигна Румен Радев за втори мандат". Това каза лидерът на АБВ Рум...

Петков настоява и за проверка, и за съответни действия и по повод обявеното дарение от премиера Борисов от 20 000 лева на Чекотинския манастир, които депутатите от ГЕРБ му събрали за подарък за рождения ден. "Като сметнах - 95 депутата или са му събрали по 210. 52 лв., или онова от Кърджали ги е доокръглило до 20 000 лв., въпросът е министър председателят на ръка ли ги е занесъл или ги е прехвърлил по банков път", уточни Петков. Той припомни, че Законът за ограничаване на плащанията в брой казва, че плащания в брой се правят само до 10 000 лв., всичко над 10 000 лв. трябва да мине по банков път. "Министър председателят да излезе и да покаже платежното. Ако не е платил по банков път – прокурор и повдигане на обвинение в съда веднага", отсече Петков.

За парламентарна анкетна комисия и на тема "Резиденцията на премиера – снимки и речитативи" настоя още Румен Петков. Според него заседанието на анкетната комисия може да приключи за 5 минути – като премиерът отговори кой кога е влизал, има ли влизали хора, без да бъдат идентифицирани и записани по съответния ред в резиденцията. Казва се да/ не и отговорът може да бъде даден от самия министър-председател, да не поставя в деликатна ситуация момчетата от НСО, коментира Петков. За 5 минути работа е, даже няма значение кои са в състава на анкетната комисия, убеден е той.

Коментирайки последните скандали около наркоборбата, арестите и уволненията в МВР, Петков изказа подозрения и отбеляза, че във времето има последователни съзнателно нанесени удари върху ГДБОП. „Аз съм работил с полк. Спиридонов. Моето лично мнение е, че е изключително почтен човек и професионално много добре подготвен“, каза той.  „Някой осигурява наркоканали срещу 5000 лв – не вярвам да има човек, способен да загроби себе си децата си срещу сумата от 5000 лева като покровителства наркоканали.“, коментира случая Петков. Според него, прокуратурата бърка като постоянно замеря обществото с данни от незавършили преписки. „В цялата тази схема не виждам мястото на зам. главния секретар. На някой не харесва, не знам кой е този някой, но на някой не харесва“, добави Петков и уточни, че той не го познава.

Петков изрази неодобрение и по отношение на идеята за паралелно НСО, както предвиждат промените в Закона за МВР. Това е разбиване на институциите, коментира той. „Това ще е третото НСО, защото в момента главният прокурор се охранява от службата ,която е за охрана на защита на свидетелите, която е второ НСО и сега ще правим трето НСО“, изрази недоумение Петков и предупреди, че това ще демотивира състава. „30 души от НСО са отишли в звеното при главния прокурор. Очевидно някои свидетели са ни по-скъпи от президента и председателя на Народното събрание…“, отбеляза той и повдигна въпроса кой ще охранява чуждестранните високопоставени персони.

„Снимките са част от обяснението защо не ни искат в европейската разузнавателна общност“, обобщи Петков.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Започна протестът пред Министерски съвет
Започна протестът пред Министерски съвет

За трети ден стотици протестиращи се събраха пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Пред сградата е разположен полицейски...

Последно в Актуално