Ще има анкетна комисия за пенсионните фондове - както поиска БСП

13001
Ще има анкетна комисия за пенсионните фондове - както поиска БСП
Снимка: БГНЕС

Днешният парламентарен маратон, който се предвижда да продължи 11 часа, даде първи плодове. След бурни дебати Народното събрание реши да създаде анкетна комисия за частните пенсионни фондове.

Временната парламентарна комисия ще проучва финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове, както и ефективността на надзора върху тях. 155 народни представители подкрепиха решението, само двама бяха против и още двама се въздържаха при гласуването на решението.

Калфин видя силна съпротива срещу пенсионната реформа

Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки тряб...

Срокът за действие на комисията е един месец. Нейн председател, точно както настояваха от БСП, които най-много подкрепяха идеята, е Корнелия Нинова. Заместник-председател е Настомир Ананиев от Реформаторския блок. Останалите членове на комисията са: Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Чавдар Пейчев от БДЦ, Марияна Тодорова от АБВ и Любомир Владимиров от Атака.

Дебатът

Предложението за създаване на такава комисия дойде от опозицията в лицето на БСП. Според вносителите предстоящите дискусии върху предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване засягат интересите на стотици хиляди българи и комисията трябва да се запознае в детайли със състоянието на пенсионните фондове.

Под предложението на БСП за създаване на такава комисия се подписаха и депутати от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Предложената комисия е излишна, обяви в началото на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обяви, че обхватът на предлаганата комисия се покрива с този на бюджетната комисия и няма нужда да се създава нова такава. Бюджетната комисия е комисията, която от седмици се занимава с пенсионни фондове и с Комисията за финансов надзор, добави тя и попита кому е нужна нова комисия от 8 човека.

Менда Стоянова все пак призова колегите си от ГЕРБ да подкрепят създаването на тази комисия, за да няма публикации в медиите, че ГЕРБ отварят чадър над КФН. "Това е класически пример за разликата между отговорно политическо поведение и популистко поведение", заяви в реплика към Стоянова лидерът на ДПС Лютви Местан.

Тази комисия е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси и срещу хората, които ГЕРБ избира, обяви Георги Кадиев от БСП. Той обяви, че политическият чадър, които е сложен над банковата система в България - Иван Искров, назначен от ГЕРБ и пазен от ГЕРБ, е довел до загубата на 3,7 милиарда лева в КТБ. В момента бюджетна комисия не си върши работата и затова от БСП напуснаха залата по време на последното заседание, защото манипулирахте вота, обърна се Кадиев към Менда Стоянова, припомняйки скандалния начин, по който беше гласуван заемът за 16 млрд. лева.

С тази теза категорично не се съгласи Мартин Димитров от Реформаторския блок, който обяви, че групата му подкрепя създаването на такава комисия, но не я разглежда като вот на недоверие към бюджетната комисия. Тази комисия не трябва да се занимава с политиканство, тя трябва да провери дали са проверявани, как са проверявани фондовете, има ли нужда да променим законодателството, за да е по-добър контролът, обясни Димитров. Той обвини БСП и им припомни, че те също са подкрепили с гласовете си Иван Искров и Цветан Гунев преди време и е голяма демагогия днес да обвиняват други за това назначение.

Ще предложим председателят на тази комисия да бъде от БСП, обяви по време на дебатите Цветан Цветанов, като идеята на ГЕРБ е да не останат никакви съмнения. Цветанов горещо защити Менда Стоянова, като припомни някои от успехите от управлението на ГЕРБ и обясни, че те се дължат включително и на Стоянова, която и преди е била председател на бюджетна комисия.

КНСБ ще настоява за право на избор между универсалната и капиталовата пенсионна схема

КНСБ ще настоява хората да имат право на избор между универсалната и капиталовата пенсионноосигурителна схема, особено при професионалн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com