Симеон Славчев: С икономическите, политически и физически мутри на прехода ПП МИР няма да се коалира*

1976
Симеон Славчев: С икономическите, политически и физически мутри на прехода ПП МИР няма да се коалира*
Снимка: Партия "МИР"

Симеон Славчев, лидер на ПП МИР, кандидат за 45 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Листите на ПП МИР.

„И следващият гост е Симеон Славчев, председател на ПП МИР, много хора са забравили какво означава абревиатурата, аз си позволих да я сложа в заглавието на нашия разговор – морал, инициативност, родолюбие! Вярвате ли, че ги има в България?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори, че не само че вярва, но и ежедневно го доказват със своите действия. Той продължи, че с листите, които е сформирала, партията е доказала, че в България има нови лица. 90% от хората в листите са от гражданската квота.

Визията на ПП МИР за националната сигурност и управлението на кризи.

„Между другото да Ви направя малко реклама, не сме се уговаряли, в понеделник имате пресконференция в БТА в 10 часа!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори, че тя е свързана с визията на ПП МИР в сферата на националната сигурност. „Много офицери имате!“, каза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това са хора на честта, на морала. Той продължи, че ПП МИР ще покаже дългосрочна визия за националната сигурност и какво представлява тя.

„С което какво, заставате срещу Каракачанов и ВМРО ли?“, попита Беновска. Славчев отговори, че не застават срещу никого, ПП МИР прави позитивна кампания. Те ще покажат как виждат България в следващите 50 години. „Много хора ще кажат, че не можете да го покажете, аз не съм голям разбирач, но чисто технологично националната сигурност не е онова, което сме свикнали да възприемаме, не е само въоръжаване, но и нови поколения оръжия, друго качество! Тя се отнася до комуникациите, сигурността на живота ни като цяло, дори за тази третополова тенденция, това също според мен е свързано с националната сигурност!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че националната сигурност съдържа много елементи, един от които е управлението при кризи. В ПП МИР има изключителни специалисти в тази област. Славчев припомни, че тези дни става една година от началото на пандемията от ковид и затварянето и е станало ясно, че управляващите не са имали готовност за това. Той заяви, че е имало Закон за управление при кризи, който е бил отменен през 2005 г., там е имало ясно разписан протокол.

„Това означа ли, че искате да върнете институцията Министерство на бедствията и авариите или да създадете министерство за управление при кризи?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори, че идеята на ПП МИР е да се създаде подобна институция, само че не като старото министерство, в което едни средства са изтичали незнайно къде. В новото министерство трябва да влязат подготвени хора, които знаят как да управляват кризи и най-вече как да ги предотвратяват.

„Тук попадате в компанията на съмишленици, ние като създадохме „Радио К2“ навремето, създадохме и една рубрика, която е много ефективна – „Агенция за решаване на кризи“, защото си мисля, тук се отклонявам романтично, мисля си, че дори щастието е криза. Знаете ли, че в Абу Даби има министър на щастието и тя е жена?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори, че за съжаление българският народ е на едно от последните места по щастие и причините за това са много. Той продължи, че е много важно всяка една криза да може да се управлява или предотвратява. Симеонов обясни: „С проектозакона, който ние предлагаме и когато ПП МИР влезе в парламента, това ще е един от първите закони, който ще прокараме, това ще е законът за управление при кризи! Преди една година, когато цялата държава беше затворена, така нареченият щаб психира хората, което доведе до много други заболеваемости!“.

„Да, но те се оправдават и Борисов също, че това е световна тенденция, всички говорят за затваряне, ваксини!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че има предвид за това каква готовност имат управляващите, когато говорим за управление на кризи.

Ще влезе ли ПП МИР в парламента и с кого биха се коалирали?

Водещата припомни, че Славчев е водач на листи в 23-ти МИР София и във Велико Търново и попита срещу кои по-видни хора се изправя. Той отговори, че се изправя срещу хора, които са подменили гражданския протест през лятото, като Мая Манолова. Беновска попита защо не се изправи срещу Бойко Борисов. Събеседникът ѝ отговори, че има тенденция 25-ти МИР в София да се оформя като място за лидерска битка, но самият той е роден и израснал в района на 23-ти МИР и предпочита да се яви там, защото е по-разпознаваем.

Водещата каза, че Мая Манолова е трябвало да гостува в днешното предаване, но вероятно това ще се случи през следващата седмица и продължи: „Манолова се явява в коалиция с една дама, в чиято партия Вие бяхте, но напуснахте!“. Симеон Славчев отговори, че наистина е участвал в изграждането на тази партия. Впоследствие обаче пътищата им са се разминали, защото думите не отговарят на действията.

„Защо мислите, че ще влезете в Народното събрание?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев каза: „Убеден съм, че ПП МИР ще бъде изненадата на тези избори, защото показваме коренно различен модел, подход. Лицата на ПП МИР, ако видите нашите водачи, ще разберете, че това са хора с изключително богат опит, експертиза, доказали се в своята сфера. Това не са професионални политици, като всички останали!“.

Като сте толкова нови и хубави, сигуно си давате сметка, Вие имате достатъчно политически опит, че това Народно събрание не само, че ще бъде многоцветно, но ще се нуждае от шокиращи коалиционни отношения, ако резултатите са такива, каквито сега ги представят социолозите. Вие бихте ли влезли в коалиция и с кого?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори, че на тези избори се пуска кранчето, от което трябва да изтече мръсната вода. Това обаче изисква малко време. Той продължи, че в момента се готви поредната подмяна, започнала с подмяната на гражданския протест, когато едни хора са яхнали справедливия протест на гражданите, като са взели дори техния лозунг без да ги питат и са го направили име на своята коалиция. Славчев обясни: „“Мутри вън“ беше лозунг на гражданския протест и бях в момента, когато президентът Радев излезе от сградата на президентството с вдигнат юмрук, между другото юмрукът е символ на единството, а не на това, че ще водим някакъв бой. Ако си спомняте този протест беше за това, че специализираната прокуратура влезе в президентството, тоест в защита на президентската институция, тогава един човек стоеше срещу президента, който държеше надпис „мутри вън!“. Президентът, завършвайки словото си, видя надписа и каза – мутри вън! Това стана символ на протеста и то стана по един естествен начин!“.

„Какво обаче мислите за коалициите, Борисов може ли да ви покани, вие бихте ли се съгласили?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори: „Категорично не, аз съм бил общински съветник и съм бил един от най-големите опозиции, дори БСП не бяха толкова голяма опозиция! В момента в България се случва нещо цинично – икономическите, физически и политически мутри на прехода викат „мутри вън“, тоест крадецът вика дръжте крадеца!“.

„Радев мутра ли е?“, попита Беновска. Славчев отговори, че не визира Радев, а тези, които са откраднали лозунга без да питат гражданите. Той продължи, че ПП МИР има няколко конкретни точки, които смята, че ще изведат България напред и всеки, който ги прегърне, е добре дошъл. „Но категорично казваме, че с мутрите на прехода – икономическите, физическите и политическите – никакви коалиции!“, заяви Славчев.

„Не разбрах, Борисов мутра ли е?“, попита водещата. Славчев отговори: „Категорично, той е основна мутра в политическия преход на България!“.

„Корнелия Нинова мутреса ли е, помните „Техноимпекс“, приватизационни сделки, разговорите със следователката?“, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът ѝ отговори, че не може да каже и продължи, че ние се нуждаем от нови лица – морални и родолюбиви. Водещата попита госта си биха ли се коалирали с БСП. Той отговори, че ПП МИР има няколко основни принципа и биха преговаряли с всеки, който ги споделя.

„Недейте така, приличате ми на Волен Сидеров, помня го на едни избори каза, че ще се коалира с всеки, който му приеме програмата, аз му казах, че това е хубаво, но му е „малка лодката“, така че на вашата лодка може да сте изправили хубавото платно, но колко е голяма?“, попита Беновска. Славчев отговори: „Ние може да сме с малка лодка, с малка кошница, но тя постепенно се пълни!“.

„Да не се напълни с вода?“, попита Беновска. Гостът ѝ отговори: „Няма да се напълни с вода, пълни се с потенциал, с капацитет, с експертност. Неслучайно на последния конгрес на партията казах, че потенциалът на българската нация стои зад ПП МИР, всяка наша позиция и предложения са изключително експертни! Ние сме тръгнали от нулата, надграждаме, така че сме сигурни, че нашата лодка ще стане корабът, който ще донесе промяната в България!“.

„Не разбрах, с Нинова ще се коалирате ли?“, попита още веднъж водещата. Славчев отговори, че биха се коалирали с партии, които са против ГЕРБ. „ДПС мутри ли са?“, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори, че с ДПС не биха се коалирали.

Подаръците.

Водещата подари на госта си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган. Той заяви, че е прочел книгата. „Няма да отречете, че Ахмед Доган е един от най-добрите анализатори на прехода?“, попита водещата. Славчев отговори: „Това едва ли някой може да го отрече, друг е въпросът, че голяма част от политиците не могат да анализират, не правят изводи!“.

Славчев подари на водещата книгата на Питър Дракър „Ефективното управление“ с посвещението „Всяка промяна, предложена на хората, изглежда почти невъзможна, но често пъти промените са вече в ход, докато всички твърдят, че те не могат да се случат. Промяната в България вече е в ход!“.

Водещата подари на госта си здрава, българска, червена ябълка и му пожела вятърът на промяната наистина да се появи. Симеон Славчев отговори: „Убеден съм, че промяната в България ще се случи, тя е в ход! Бих призовал всички български граждани да се обединим и с техния морал, инициативност и родолюбие да възродим България и да върнем нормалността в нея! Дължим го на нашите деца, дължим го на нашите внуци, дължим го на майките, бащите си и тези, които построиха сегашна България, ние сме длъжни ежедневно да спазваме завета на апостола на свободата – дела трябват, а не думи!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 13-ти март 2021 г. 

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за кампания за Парламентарни избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика