Слави Трифонов оттегли второто си правителство - само че по Конституция не може

37167
Слави Трифонов оттегли второто си правителство - само че по Конституция не може
Снимка: колаж на Actualno.com

Слави Трифонов не разполага с властта да спре процедурата по гласуване на правителството, което неговата партия „Има такъв народ“ (ИТН) предложи. Това заяви експерт по конституционно право пред Actualno.com след шокиращото изявление на телевизионния водещ, че няма да предлага за гласуване проектокабинета на ИТН.

Известният конституционалист и професор по конституционно право коментира ситуацията, която определи като повече от странна. Припомняме, че на 6 август, в 17:00 часа ИТН предаде обратно проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев – мандатът беше изпълнен успешно, т.е. при президента е внесен проект за правителство. Съответно, сега според чл. 99 от Конституцията президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател – в случая това е Пламен Николов.

Официално: БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен

Коалиция “БСП за България” няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен. Политическият съвет на коали...

Не мисля, че има съдебна практика на Конституционния съд (КС), която да урегулира такава ситуация, каквато г-н Трифонов създаде, заяви експертът пред Actualno.com. Той все пак допусна възможността в някое ранно решение на КС, от началото на 90-те години на XX век, да е разглеждана подобна хипотеза. "Мисля, че въображението на конституционните съдии все пак не е стигнало дотам", добави професорът по конституционно право.

На същото мнение е и друг експерт по конституционно право - проф. Снежана Начева. Според нея, както е разписана процедурата по Конституция (чл. 99), Слави Трифонов дори няма право на преценка в момента - защото процедурата е стигнала до етап, в който мандатът по съставяне на проект за правителство е върнат успешно на президента, той е длъжен да внесе указ в Народното събрание и на негова база да бъде гласуван предложеният според мандата кандидат за премиер - в случая Пламен Николов.

На изричен въпрос на Actualno.com дали има практика на Конституционния съд за такава хипотеза, проф. Начева каза, че има само един подобен случай, но той всъщност е много различен - ако бъде гласуван премиер, но той не е предложил още правителство.

Все пак проф. Начева допусна една възможност в крайна сметка Народното събрание да не гласува проекта за правителство на ИТН. Председателят на парламентарната група на ИТН (в случая Тошко Йорданов) да излезе в пленара зала и да каже, че партията е направила грешка с успешно изпълнения проучвателен мандат, а останалите парламентарни сили да се съгласят да не гласуват в крайна сметка. Но гласуването на проектокабинета на ИТН е в дневния ред на Народното събрание, подчерта проф. Начева.

Тошко Йорданов: Жестовете от ИТН приключиха

Другите партии няма да получат подкрепа от нас. С такава закана започна интервюто си депутатът и заместник-председателят на ПГ на ИТН Т...

По думите на Начева пред Actualno.com това, което върши Слави Трифонов, може да бъде тълкувано и като злоупотреба с права. На какво разчита, защо не върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, а не да го предава като успешен, попита тя.

Конституционното управление е предсказуемо управление точно за да не се стига до такива конфликтни ситуации, каза още проф. Начева пред Actualno.com. Тя обърна внимание и на друго - че плуралистичната демокрация предполага не един да налага мнението си, а да бъде постигнат общ език с останалите - така, както е в други европейски държави, като например Холандия и скандинавските страни, където редовно водещата партия няма сама пълно мнозинство. Иначе, еднопартийната система е ясна - рапорт даден, рапорт приет, добави проф. Начева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика