След скандалите: Зимният дворец ще бъде ремонтиран, но с 8 пъти по-малко пари

3125
След скандалите: Зимният дворец ще бъде ремонтиран, но с 8 пъти по-малко пари
Снимка: Министерство на младежта и спорта

След като през април 2016 г.  бяха отделени 35 млн. лв. за ремонта на Зимния дворец в София, но след това бяха пренасочени, днес, 1 септември, Министерството на младежта и спорта обяви, че стартира ремонт, но този път на стойност 4 млн. лв.

През миналата година Министерският съвет реши, че реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, а предвидените 35 милиона лева се пренасочиха за довършване на залата "Арена Бургас". Тогава репортер на Actualno.com се обърна към Министерството на младежта и спорта (ММС) за коментар. От там обясниха, че причина за спиране на процедурата била, че отделените 35 млн. лв., предназначени за реконструкцията на Зимния дворец, са много. "Те не се използват вече 2 години и това не носи полза на спорта. Затова смятаме, че е разумно да бъдат вложени в друг проект с национално значение", допълниха тогава от ММС.

Ремонт на Зимния дворец няма да има, защото отделените пари били много

Миналата седмица Министерският съвет реши, че реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, а предвидените 35 милиона лева с...

Днес стана ясно, че ще бъде модернизирана системата за климатизация, ще се смени покривът, дограмата, ще се ремонтира ледената пързалка, ще се ремонтират и съблекалните, коридорите, фоайето, съобщи спортният министър Красен Кралев по време на редовния петъчен парламентарен контрол. Той увери, че проектът ще стартира до края на месеца.

Кралев призна, че Зимният дворец е доста амортизиран, но пък е в задоволително състояние и няма опасност за трениращите там.

Сградата и залите не са обновявани от изграждането си през средата на 80-те години на миналия век. Климатичната и отоплителна инсталация в Зимния дворец функционира неефективно и с огромни загуби на енергия.

Покривната част не е топлоизолирана, има течове, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни. След ремонта обаче разходите за отопление ще паднат, ще има възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата.

Правителството се отказа от скандалния ремонт на Зимния дворец, даде парите на Пеевски

Реконструкция на Зимния дворец в София няма да се прави, защото правителството пренасочи предвидените 35 милиона лева за довършването н...

Сагата "Зимен дворец"

Скандалът с ремонта на Зимния дворец избухна, след като се разбра, че на 18 август 2014 г. "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взел решение за възлагане на първата поръчка на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Така, ако изпълнението на решението не беше спряно, държавата щеше да плати само за ремонт предложената от Обединение "София спорт" цена - 40 744 982,70 лева. Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500. Въпреки че реконструкцията на Двореца предвижда и разширяването му, е трудно обяснимо как цената е 45% от парите, дадени за построяването на новата, много по-модерна и голяма "Арена Армеец". Тогава служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011".Впоследствие екипът на министър Красен Кралевдовърши съдебната битка за отмяната на поръчката.

Втората поръчка за 35 милиона лева с ДДС, колкото пари беше предоставило правителството на Пламен Орешарски на държавното дружество "Академика 2011" през 2014 г., беше спряна по изричното нареждане на Бойко Борисов през февруари тази година в разгара на голямото прекратяване на процедури за обществени поръчки за милиони левове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com