Служебният икономически министър с воля за приемственост и работа като за редовно управление

2330
Служебният икономически министър с воля за приемственост и работа като за редовно управление
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов изрази воля воля за приемственост и работа като за редовно управление. Това стана ясно по време на представянето на екипа и приоритетите на Министерството на икономиката и индустрията в служебното правителство. 

Приемствеността е свързана с оставането и в служебния кабинет на заместник-министър Димитър Данчев. "Освен неговите знания и опит в публичния и частния сектор, много важно е да се отбележи и този знак, който даваме за приемственост. При предаването с бившия министър подчертах, че наистина ще разчитам на приемственост. Каквото хубаво е правено, ще се надгражда. Заместник-министър Данчев е от многото примери, които ще видите в тази посока", заяви Стоянов.

"Ще се опитаме да работим максимална степен отговорно като едно редовно управление на Министерство на икономиката просто защото нямаме време за губене", бяха още думите на служебния министър на икономиката. 

В рамките на брифинга той даде заявка, че ще работи с бизнеса и синдикалните организации. "За мен бизнесът не само работодателските организации, а и синдикалните. Едните не могат без другите и обратното. На тях много ще разчитам", зави още министърът. Стоянов коментира, че Министерство на икономиката и индустрията ще бъде гласът на бизнеса в кризисния щаб по енергетика. 

Стоянов обърна внимание на  краткосрочните задачи и приоритети, които са свързани с подготовката на бизнеса за идващата зима."Всички знаете каква е ситуацията в света и в България в момента. Тежки дни очакват хората в България, но тежки дни го очаква и бизнесът в България. Няколко приоритета или мерки, които ще вземем. Разбира се, най-известният въпрос е по отношение на газа. Там Министерство на икономиката и индустрията участва в кризисния щаб за енергетика. Заместник-министър Данчев е нашият представител там. Там водещо е Министерството на енергетика. Ние съдействаме с каквото можем. В случая вече е започнала анкета сред бизнеса, която трябва да ни позволи да дадем на щаба картината колко български предприятия използват газ, колко могат да минат на друго гориво. Другата ни подготовка за зимата ще бъде по отношение на петрола. Възложил съм вече в кратки срокове да ми се даде анализ по отношение на Държавната петролна компания и до колко би могло тя да бъде от помощ в идващите критични времена. Следващата трета основна мярка е контролът. в Министерството има няколко контролни институции. Това е ДАМТН, която има основно правомощия в контрола, както количествено, така и качествено изражение на горивата. Вече сме провели среща с ръководството днес. Това, което за момента ни направи впечатление е, че през последните години се е вървяло в добра посока и процентът на нарушенията спада постоянно.  Четвъртата тема, която не е толкова актуална, това са язовирите. Там следим нещата. Възложил съм да ми бъде направен доклад. Заместник-министър Данчев е много запознат с темата", каза министърът. 

Министърът представи и приоритетите си като служебен министър. "Първият и основен приоритет ще бъде подобряване на бизнес средата", каза Стоянов. Той заяви, че Министерство на икономиката ще се опита изработят решения, които не просто да не пречат, а да помагат. Той обяви, че вече се работи по списък с мерки. стана ясно, че Министерство на икономиката ще се опита да подобри позицията на България по отношение на правенето на бизнес, като част от мерките включва намаляване на административната тежест. Той поясни, че следващите месеци ще бъде направено сериозно усилие за влизането ни в Шенген. "Сигурни сме, че на база повишаване прозрачността в бизнес средата в България, увереността в компаниите, че тук може да се прави бизнес по един законов, прозрачен и сигурен начин, би помогнало за имиджа на Бългaрия", заяви още Стоянов. По думите му това би помогнало на държавата в тази битка. 

Втори приоритет, който служебният министър посочи подобряването на инвестиционния климат и инвестиционната среда. "Моментът е изключително важен и то на база глобални процеси, а не толкова на процеси. Една четвърт от европейските компании в Китай търсят релокация по-близо до дома, което дава страхотни шансове на България като част от ЕС", добави министърът. Той заяви ,че в тази връзка с Министерство на иновациите ще започнат работа по нов Закон за инвестициите. Той посочи, като приоритети в работата му ще бъдат още външноикономическата ни политика, индустриалните зони и зеленият преход. 

Стана ясно, че в Министерство на икономиката в последните 2 месеца са уволнени 72 души, което е над 10 % от целия екип. "По-интересна е ситуацията в публичните предприятия, на които принципал е министърът на икономиката. Там от 18 дружества, в 14 са сменени всички или голяма част от управителни, надзорни съвети и одитни комитети. За съжаление информацията, която ми беше подадена и справката от "Човешки ресурси", огромната част от хората, които са били махнати, са били с конкурс и мандат години напред. Всички назначени на практика са без конкурс, което само по себе си говори, но като цяло определено не спазва духа на Закона за публичните предприятия", добави Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика