Спаси София: ГЕРБ подготвят нова скандална концесия

6750
Спаси София: ГЕРБ подготвят нова скандална концесия
Снимка: Спаси София

Управляващите от ГЕРБ се готвят да приемат поредната скандална концесия в столицата, сигнализират градските активисти от Спаси София.

По думите им, става въпрос за концесията за отдаване на велосипеди под наем в столицата, към която обаче е прикрепено и монтирането на 150 нови рекламни пана в идеалния център на София.

Ново изискване ще намали броя на велосипедистите?

Предложения за изменения на закона за движение по пътищата правят карането на велосипед без каска незаконно. Колоездачите пък ще могат ...

Според Борис Бонев, концесията започнала още през 2012 г., е неактуална и не задоволява днешните нужди на града. По думите на независимия общински съветник, системата ще стартира с едва 33 стоянки с общо 400 велосипеда, при това само в идеалния център на София.

Това е далеч под необходимия брой за една добра транспортна услуга. Много по-малки градове от София имат значително по-големи и постоянно разширяващи се системи за наем на велосипеди. В Любляна имат около 1200 колела, във Варшава – 6000, а в София системата остава затворена като в следващите осем години ще може да бъде разширена само с още 5 стоянки, които отново ще са в центъра.

Така не само, че броят велосипеди никога няма да бъде достатъчен, за да направи използването им алтернатива за софиянци, но и живущите в кварталите няма да могат да се възползват от тази система. С това тя е обречена да остане малка, безполезна и неизползваема.“ – казва Бонев.

Зад привидно доброто намерение за система за велосипеди под наем е скрито монополизирането на рекламата в идеалния градски център – това е общото мнение на общинските съветници от опозицията. Концесията предвижда поставянето на нови 150 рекламни места в центъра, в допълнение на вече съществуващите. Това означава допълнително визуално замърсяване по централните улици - на бул. „Витоша“ – с нови 37 рекламни пана, на ул. „Солунска“ с 30, а на бул. „Васил Левски“ с 59.

Първият паркинг за велосипеди и тротинетки в София - в стил "размерът няма значение"

Първи паркинг за тротинетки и велосипеди беше открит в столицата, предаде БГНЕС. Велопаркингът се намира на бул. "Витоша" в близост до ...

„Дава се възможност за огромна печалба на концесионера. Дори при настоящите цени на рекламно пространство излиза, че приходите за концесионера ще бъдат над 800 000 евро на година. В същото време дължимата такса към Общината е между 50 000 евро през първата и 150 000 през осмата година.

Освен огромно визуално замърсяване на най-централните и емблематични градски пространства в центъра, проблем е и фактът, че, това се прави без никакви изисквания към концесионера да гарантира висока използваемост на велосипедите и да предлага добра услуга. Точно обратното – при липса на зададени критерии от Столичната община, концесионерът е мотивиран да се занимава с рекламата, тъй като тя е печелившата част от концесията, а велосипедите са между другото. С концесията ще бетонираме тази ситуация за следващите осем години.“ – категоричен е независимият съветник Борис Бонев.

От Спаси София сигнализират, че в договора няма мерки за насърчаване на велосипедното движение и използваемостта, липсват измерими критерии за успешността на системата, за качество на услугата, а възможност за разширяване на мрежата извън центъра не съществува.

Затова настоявам започналата през 2012 г. концесия да бъде прекратена като неактуална и неадекватна за настоящите нужди на София. Тя трябва да се преработи с ясни критерии за насърчаване на велосипедните пътувания и план за разширяване на станциите за велосипеди под наем към кварталите. Едва тогава концесията може да бъде обявена отново. Само така ще се гарантира, че София ще получи устойчива и използваема транспортна система, а не просто още реклами. В противен случай, Фандъкова ще получи възможност за еднократна ПР изява, но ще лиши София от възможността да получи истинска алтернатива на придвижването с автомобил.“, е мнението на Борис Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com