Според Каракачанов Македония иска да приемаме фалшифицирана история

3563
Според Каракачанов Македония иска да приемаме фалшифицирана история
Снимка: БГНЕС

От Скопие тупат топката, откакто подписахме Договора за приятелство и добросъседство по основния въпрос – фалшифицирането на македонската история. Не може да продължава тази перспектива за членство на Македония в ЕС и НАТО, и в същото време в гърба на България да се забиват старите ножове на коминтерновската сърбоманска пропаганда. Не сме против македонското самосъзнание, но не и налагано така. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с отношенията ни с Македония

Според Каракачанов общата комисия по договора не си върши работата, защото Македония бави и протака. Няма как да подкрепяме Македония, когато те твърдят, че цар Самуил е македонски цар и се борил срещу българите. Няма как да твърдят същото и за братя Миладинови. В договора има един текст – че спорните исторически факти и личност се доказват на базата на доказани документи. Те не желаят да приемат такива документи, подчерта Каракачанов пред БНТ. Според него Македония иска компромис между документи и налагани от 1945 година вариации. Те си го представят, че ние ще отстъпим и те ще отстъпим, но ние няма какво да отстъпим, че Самуил е български цар, уточни Каракачанов. И обеща да се съгласи с представени от Македония документи за "македонския произход" на цар Самуил, но не написани от техните професори, а от съвременници на Самуил например.

Каракачанов се закани на Заев заради темата за македонския език

"Компромиси с историята на България няма да допусна." Това заяви  вицепремиера по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов...

Същевременно Каракачанов обяви, че позицията му членството на Македония в ЕС и НАТО да бъде блокирано, ако нещата продължават така, е лично негова, но и че колегите му в правителството щели да го подкрепят. Ако искаш да си партньор с някой, не може да си правиш сметката да го изиграеш и заобиколиш, подчерта вицепремиерът. Не може да организираш дечица да рецитират, че българите са измъчвали и убивали хиляди македонци, добави военният министър.

Кой друг прави това, да се кара със съседите – типично българска черта, иронизира Каракачанов. И обяви, че през октомври не е имало никакво въстание в Битоля срещу "бугарския окупатор", за да се празнува македонски национален празник.

Красимир Каракачанов смята и, че целта му е постигната и има позиция на македонското МВнР, в която се говори за европейските ценности. Чудесно – това значи да не крадеш история, уточни министърът. Ако сами не си направим проблеми, българите не можем да съществуваме, каза Каракачанов като пример какви са и македонците и като по-дебел намек, че македонците са българи.

В цялата тирада Каракачанов не коментира как точно бяха подписани Преспанския договор (между Македония и Гърция) и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, какъв език беше използван в двата документа и кое беше изчистено черно на бяло като последващи задължения.

Захариева се видя като "тактик" за името Северна Македония и дали то не е опасно за България

България е първата държава в света, признала Република Македония под конституционното ѝ име. Искам изрично да подчертая, че позицията н...

По вечния въпрос за нови избори, Каракачанов коментира, че не се страхува, но и че сега не е време, защото ще се губи време. Той обяви и, че "Обединени патриоти" ще предложат промяна в законодателството, за да има въвеждане на общественополезен труд за кражби, ощетяващи с по-малко от 200 лева жертвите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика