Според ВАС обвиненият в корупция от САЩ Андон Миталов правилно не е наказан

2779
Според ВАС обвиненият в корупция от САЩ Андон Миталов правилно не е наказан
Снимка: Скрийншот Нова телевизия

Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов не е извършил нарушения и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет правилно не го е наказала. Това реши окончателно петчленен състав на Върховния административен съд, съобщи правният портал Lex.bg.

ВСС се произнесе през октомври 2021 г., а вносител на предложението за образуване на дисциплинарно производство година по-рано бе тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов.

Името на Миталов нашумя покрай казуса с обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение "Русофили" Николай Малинов. През 2019 г. спецсъдията пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият. 

ВСС остави без наказание съдията, санкциониран от САЩ

Съдийската колегия на ВСС реши да не налага наказание на съдия Андон Миталов, от специализирания наказателен съд, съобщи bTV. През 202...

Малинов пък бе обвинен за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

Самият Миталов бе обявен от САЩ за корумпиран в началото на февруари 2020 г. и му бе забранено да влиза в Съединените щати.

Сега върховните съдии посочват, че действията на Миталов по казуса с Николай Малинов са такива по разглеждане на делото и изпълняване на правораздавателната му функция. Но "липсват каквито и да е доказателства, че при разглеждане на делото съдия Миталов е нарушил умишлено служебните си задължения или че са налице умишлени действия или бездействия от страна на магистрата, вкл. нарушаване на правилата на КЕПБМ, които да накърняват престижа на съдебната власт".

Освен това изказването на американския посланик не е подкрепено с каквито и да е доказателства, въпреки че такива са изискани от страна на Съдийската колегия на ВСС. Затова не трябва да се налага дисциплинарно наказания на спецсъдията, заключава ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика