Според Вигенин до 2018 г. мониторинговият доклад трябва да отпадне

16937
Според Вигенин до 2018 г. мониторинговият доклад трябва да отпадне
Снимка: БГНЕС

Трудно може мониторинговият доклад за България на ЕК, който ще излезе другата седмица, да е положителен, да съдържа окончателна препоръка за премахване на това наблюдение. Това заяви пред Дарик радио министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Миналата година беше много напрегната, три правителства се смениха. Труден финал на правителството на ГЕРБ, труден старт на нашето правителство. Така министърът изброи част от причините, заради които докладът не се очаква да е положителен. Наистина някои въпроси бяха забавени, но не бягаме от отговорност, категоричен бе той.

Вече седем години, влизаме в осмата година откакто сме страна-членка на ЕС, не е логично две страни-членки – България и Румъния, да бъдат под такова наблюдение. Ако този механизъм беше достатъчно адекватен и успешен, той трябваше да даде резултати, смята Кристиан Вигенин. Смятаме, че със следващата Европейска комисия трябва да поговорим как от тук нататък да върви сътрудничеството.

Според външния министър, за да бъде конкурентноспособен ЕС, той трябва да гарантира свободното движение, но заедно с това страните-членки трябва да изграждат ефективна съдебна система. Работа по тези теми е важна както за гражданите, така и за бизнеса, и за развитието на икономиката. България ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през 2018 г., посочи министър Вигенин. Надявам се дотогава да отпадне мониторинговия механизъм за страната ни и дотогава да бъде решен въпросът с влизането на страната в Шенгенското пространство. До края на годината трябва да има решение за влизането ни в Шенген, допълни още той.

Според външния министър Великобритания е проявила дискриминационно отношение към български и румънски студенти, които получават заеми по време на обучението си. Той обясни, че проблемът е започнал миналата година и след визитата му в Лондон двама министри от британското правителство са поели ангажимент да решат проблема. Властите в страната са открили злоупотреби с молбите за заеми, които не са единствено от студенти от България и Румъния. След като е започнал цялостен преглед, е спряно разглеждането на молби единствено на български и румънски студенти. "Това е дискриминационно отношение", каза министър Вигенин.

Относно напрежението в редиците на БСП, дипломат номер едно каза: Георги Първанов се самоизключва от БСП – от редиците, от плановете на БСП. Аз наистина съжалявам, че се стигна до там. Аз винаги съм казвал, че ние сме силни, когато сме заедно. За съжаление, алтернативните позиции, ще загубят от този ход. Тоест, от тук нататък всичко ще бъде по-трудно за възприемане, защото има хора срещу партията, каза още Кристиан Вигенин. Той бе категоричен, че БСП ще остане единна. "И смятаме да спечелим следващите евроизбори", заключи министърът.

 

Лондон увери Вигенин, че няма да има дискриминация на българите

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските власти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика