Стефан Ташев: Добре е за България да има правителство, защото това безвремие трябва да се прекрати (ВИДЕО)

2077
Стефан Ташев: Добре е за България да има правителство, защото това безвремие трябва да се прекрати (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Абордаж" Васил Данов ни среща със Стефан Ташев - е издател, разследващ журналист и изследовател на проблемите по сигурността и отбраната.

Стефан Ташев казва, че за трите години управление, Румен Радев е успял да концентрира цялата власт в ръцете си – да взема еднолични решения по отношения на външната политика на страната, да назначава министри и ръководни кадри в службите за сигурност: "Ние сме, все пак, парламентарна република. Така че, с всички плюсове и минуси, е добре, че ще има правителство".

"Учудих се, че все пак тези хора бяха извикани заради записите на Националния съвет на ПП-ДБ. Тези хора (от ПП-ДБ – бел. р.) твърдят, че са били записвани от службите без някаква конкретика. Ако е така, единствената служба, която може да ги подслуша се нарича Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Единствените други, които могат да подслушват, са Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ако им се отвори акаунт със съответното разрешение от ДАТО. Защо в залата не присъстваше директора на ДАТО? Кой е личността на директора на ДАТО, също е много интересно", казва той във връзка с изслушването в Народното събрание на шефовете на ДАНС и Военното разузнаване по повод записът от Националния съвет на ПП-ДБ.

Ташев припомни, че първите ходове, които Радев предприе, когато през май 2021 г. назначи първото служебно правителство, бяха смяната на директорите на ДАНС и на Военното разузнаване. И двамата директори тогава твърдяха, че това е "дългата ръка" на Москва. "От този момент започна концентрацията на цялата власт в ръцете на президента Радев, всички служби: Държавна агенция "Разузнаване", Военно разузнаване, ДАНС, ДАТО, НСО, всички тези хора, са хора на президента. Това е прецедент в най-новата ни история. Никога досега, дори да са управлявали президент и Министерски съвет от една партия – визирам и Георги Първанов, и Петър Стоянов, имаше разделение и имаше неодобрение. На някои места, примерно Стоянов отказа да назначи директор на ГДБОП, тогава когато беше сменен Кирил Радев, Първанов имаше търкания с правителството на Станишев по темата със службите и създаването на ДАНС. Но досега, такъв прецедент, един човек да контролира цялата информация и цялата работа на специалните служби, не е имало. И главнокомандващ на армията, т.е. цялата власт е в неговите ръце. Всички служби са пряко подчинени на президента, реално!"

Според Стефан Ташев през годините бяха приемани и променяни много пъти законите, касаещи МВР. За съжаление, въпреки промените в законодателството, състоянието на МВР не се подобрява. "Защото това е министерство - съветски тип, министерство, което отговаря за всичко - лични документи, пожарна и още ред служби, чиито дейности се извършват от МВР. Всичко стига само до приказки. Министерството, с повече от 50 хил. души, е абсолютно неуправляемо".

Целият разговор на Васил Данов със Стефан Ташев можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика