Стоянов: Българската армия ще се възползва от увеличаванeто на производството на боеприпаси

2102
Стоянов: Българската армия ще се възползва от увеличаванeто на производството на боеприпаси
Снимка: БГНЕС

„Целта на посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше единствено и само да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните членки на ЕС и НАТО“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR. „Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и съответно данъците от производството да останат в България“, допълни той.

Министърът на отбраната разясни, че за да се попълнят запасите от боеприпаси, трябва да се увеличи производството основно на 155- милиметрови снаряди. „Българската армия все още не използва такива снаряди, но с нейната модернизация ще бъде променен и калибърът на използваните боеприпаси. Ние сме бъдещи потребители и подготовката на такова производство би помогнало армията да създаде необходимите си запаси от боеприпаси“, посочи министър Стоянов.

Димитър Стоянов изказа солидарност към Украйна и призова НАТО да засили отбраната

„Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ и отбранителен потенциал в отговор на сегашните и бъдещите запла...

„До края на януари България предостави на украинската страна въоръжението и боеприпасите по споразумението с Украйна, ратифицирано от Народното събрание. Това, което беше предоставено, е в топ три от исканията на Украйна“, припомни министър Стоянов. Министерството на отбраната е предоставило и хуманитарна помощ в рамките на 7 милиона лева, 50-60% от които предстои да бъдат възстановени от фонд на Европейския съюз. „Допълнително споразумение за изпращане на въоръжение в Украйна няма, служебният кабинет стриктно изпълнява решенията на Народното събрание“, отбеляза той.

ОЩЕ: Спешно трябват повече боеприпаси: Еврокомисар идва в Сопот

Стоянов каза още, че категорично няма да се изпращат български войници в Украйна и че това са били "крайно неудачни" интерпретации.

По темата за бюджета министърът изрази ясното си становище, че средствата за Българската армия не трябва да бъдат орязвани. „България има национален план за 2% от БВП за отбрана през 2024 г. През 2023 г. този процент е 1,85%. Националният план е представен и пред нашите съюзници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен“, каза той и отново посочи, че 2% от БВП няма да бъдат достатъчни за модернизацията на Българската армия. „Нашите съюзници вече коментират, че 2% трябва да бъде най-ниското ниво. Трябва да се стремим да гледаме в перспектива за увеличаване на разходите за отбрана. Не може да се спира модернизацията на Българската армия“, заяви той.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Турция поиска още помощ от България

Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище "Враждебна" със самолет "Спартан", за да се присъединят към екипите, които пом...

По друга актуална тема – охраната на държавната граница, Димитър Стоянов съобщи, че в момента над 400 военнослужещи участват в помощ на своите колеги от МВР. Българската армия оказва съдействие и с транспорт, и с допълнителни средства за логистика. Ремонтирани са 110 км от оградното съоръжение по държавната граница. Министърът посочи, че се очаква засилване на мигрантските потоци и помощта, която Българската армия оказва по охраната на държавната граница, ще продължи и след април.

ОЩЕ: Димитър Стоянов: 2% от БВП за отбрана е най-ниското възможно ниво от 2024 година

„Натискът върху границата ни е значителен. Необходими са технически средства, които трябва да бъдат разположени по границата – системи за видеонаблюдение, датчици и т.н.“, посочи министър Стоянов. „Шансовете за предоставяне на финансови средства от ЕС за дооборудване на българската граница са изключително големи. Над 100 км от границата не са защитени от технически средства, а за тях трябват финансови ресурси. Не трябва да се забравя фактът, че тази граница не е само българска, тя е външна граница и на ЕС и разходите за поддръжка би трябвало да бъдат споделени“, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика