Странни заповеди за лицензи на Радостин Василев паднаха в съда

4444
Странни заповеди за лицензи на Радостин Василев паднаха в съда
Снимка: БГНЕС

Заповедта на бившия спортен министър Радостин Василев, с която той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), е спряна. За това съобщават от АФБ и прилагат съдебните решения на Върховния административен съд (ВАС).

Заповедта на бившия вече спортен министър Радостин Василев, с която той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), е спряна. За това съобщава на сайта си самата АФБ, която прилага и съдебните решения на Върховния административен съд (ВАС). От тях става ясно, че е спряна също така и заповедта за издаване на лиценз Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), което Василев направи,след като отне правото на дейност на АФБ.
На 21 юли тричленен състав на ВАС с председател Ваня Станчева издава определение по дело 6303/2022 г., с което се спира предварителното изпълнение на заповед РД-09-393 от 18 май на Василев. Това е заповедта за отнемане лиценза на АФБ. И въпросното съдебно определение е вече в сила, след като спортното министерство не е обжалвало в 14-дневен срок, който е изтекъл във вторник, 9 юли.
А на 4 август друг състав състав на ВАС с председател Марио Димитров, издава друго определение - по дело 6896/2022 г., с което пък спира предварителното изпълнение и на заповед РД-10-2 от 13 юли с което лицензът за дейност в България се дава на БФАС.
На практика това означава, че правото за администриране на автомобилния спорт в страната се връща в АФБ.
На сайта на тази федерация има писмо до всички клубове от федерацията, в което се изтъква:
"Вероятно всички си задавате въпроса какво ще се случи от тук насетне – отговорът е един – при влизане в сила на гореспоменатото Определение от 21.07.2022 г. АФБ ще продължава да единствената лицензирана спортна федерация за вида спорт „автомобилен спорт“. Бих искал да Ви запозная с цялата истина около отнемането на лиценза на АФБ, но не считам, че това е форум за това. От нас – АФБ, може да разчитате, че ще положим максимални усилия да реализираме всички възможни състезания и в края на годината да имаме легитимни шампиони в отделните дисциплини".
Писмото е подписано от Камен Михайлов, който обаче на 8 март подаде оставка като президент на АФБ под доста груб натиск от страна на бившия спортен министър, който публично обяви, че ММС му няма доверие(link is external) и не иска да работи с него.
Всъщност Когато Радостин Василев се захвана с отнемането на лиценза на АФБ над 40 автомобилни клуба го обвиниха в политически мотиви, и че работи в полза на тогавашния съветник по спорта на премиера Кирил Петков - Димитър Илиев, който е бивш автомобилен пилот и син на президента на БФАС Владимир Илиев. Въпреки това Василев отне лиценза на АФБ и го върна на БФАС.Заповедта на бившия спортен министър Радостин Василев, с която той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), е спряна. За това съобщават от АФБ и прилагат съдебните решения на Върховния административен съд (ВАС).

От тях става ясно, че е спряна също така и заповедта за издаване на лиценз Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), което Василев направи, след като отне правото на дейност на АФБ.

Лечева: Само след 2 години е Олимпиадата в Париж, ще бъдем близо до спортистите ни

"Ще бъде грешка, ако някой се постави над българския спорт." Това заяви Весела Лечева, която пое поста на служебен министър на младежт...

На 21 юли тричленен състав на ВАС с председател Ваня Станчева издава определение по дело 6303/2022 г., с което се спира предварителното изпълнение на заповед РД-09-393 от 18 май на Василев. Това е заповедта за отнемане лиценза на АФБ. Въпросното съдебно определение е вече в сила, след като спортното министерство не е обжалвало в 14-дневен срок, който е изтекъл във вторник, 9 юли.

На 4 август друг състав състав на ВАС с председател Марио Димитров издава друго определение - по дело 6896/2022 г., с което пък спира предварителното изпълнение и на заповед РД-10-2 от 13 юли - именно с нея лицензът за дейност в България се даваше на БФАС.

На практика това означава, че правото за администриране на автомобилния спорт в страната се връща в АФБ. На сайта на федерацията беше публикувано писмо до всички клубове под нейна егида: "Вероятно всички си задавате въпроса какво ще се случи от тук насетне – отговорът е един – при влизане в сила на гореспоменатото Определение от 21.07.2022 г. АФБ ще продължава да единствената лицензирана спортна федерация за вида спорт „автомобилен спорт“. От нас – АФБ, може да разчитате, че ще положим максимални усилия да реализираме всички възможни състезания и в края на годината да имаме легитимни шампиони в отделните дисциплини".

Писмото е подписано от Камен Михайлов, който обаче на 8 март подаде оставка като президент на АФБ под натиск от страна на бившия спортен министър, който публично обяви, че ММС няма доверие на Михайлов и не иска да работи с него.

Радостин Василев: Положих основите за промяната, но времето беше твърде кратко, за да преборим мафията докрай

Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка на свършеното в ръководеното от него ведомство за седем ...

Когато Радостин Василев започна отнемане на лиценза на АФБ, над 40 автомобилни клуба го обвиниха в политически мотиви, както и че работи в полза на тогавашния съветник по спорта на премиера Кирил Петков - Димитър Илиев, който е бивш автомобилен пилот и син на президента на БФАС Владимир Илиев. Въпреки това Василев отне лиценза на АФБ и го върна на БФАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика