Танева: Правят се проверки на подадените данни за обезщетение при чума по свинете

1756
Танева: Правят се проверки на подадените данни за обезщетение при чума по свинете
Снимка: БГНЕС

Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявления.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова за изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете.

Служители ще проверяват за укрити прасета в задните дворове в Русенско

На 17 септември в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болест...

"Африканската чума по свинете мисля, че за нея казахме достатъчно и ще се огранича само с това, че тя е силно заразно вирусно заболяване.

Бяха взети много мерки, благодаря на всички хора, които изпълниха препоръките на Агенцията за безопасност на храните, на областните епизоотични щабове и предприеха мерките, които засягаха личните стопанства с цел намаляване на епизоотичния риск и ограничаване на щетите от заболяването. Без тяхното разбиране и изпълнението на тези мерки, щетите щяха да бъде по-големи.

Това е мнението на специалистите в тази област и на научните сътрудници", допълни още министър Танева. Тя посочи, че всички мерки са вземани с консултации и е имало предварителна информация. "Броят на стопанствата, които бяха подадени по списък в МЗХГ беше 34 821, подадените заявления в областни дирекции по безопасност на храните са 29 500, финансовото подпомагане е в размер в момента на 8 млн. 850 хил. лв., изплатени в 1691 населени места в 179 общини.

Тази информация беше събрана през областни епизоотични комисии от кмета на населеното място и официалния ветеринарен доктор. Да, аз в интервюта съм казвала не мога да твърдя обратното. Тези лични стопанства нямаха регистрация в системата на Агенцията по храните.

Танева: Изплати ли сме близо 5 млн. лв. за дезинфекция на лични стопанства

Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция на личните стопанства, в които се отглеждат домашни свине. Болестта Афр...

Причините за това са много, включително и това, че те не отговаряха на изискванията за лично стопанство, а именно към момента по наредба 44 - отглеждане само на свине за угояване до 5 броя. По тази причина, разбира се и по други, те не бяха регистрирани и инвентаризацията и преброяването за нуждите на ограничаване на епизоотичния риск, беше направено лятото, когато се взе решение за прилагане на тази мярка.

Извършват се и сега проверки. Всички сигнали, тъй като изготвянето на тези списъци беше направен от кметовете на населени места и ветеринарния доктор, бяха публични. Всички, които са имали сигнали затова, че неправомерно са включени хора и са проверявани там, където има съмнение е спирано плащането. Има такива случаи на отказани заявления. Мога дори по общини да ги изброя.

Да, проверки има и в момента. Не е само в Добрич. Това е по повод получени сигнали, трябва да бъдем обективни, тази мярка са прилага в навечерието на местни избори и не бих могла да отрека, че в някои населени места имаше установени опити тази мярка да се потребява в един или друг смисъл с оглед на идващите избори. Правим проверки и в момента и на принципа на анализа на риска и в други области, за да установим дали всичко, кеото е подадено, подписано и потвърдено от кметовете и ветеринарния доктор отговаря на подадените данни", допълни още Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика