Тошко Йорданов: Топката е в ръцете на ДБ и ИБГНИ. От тях зависи дали ще има правителство

4258
Тошко Йорданов: Топката е в ръцете на ДБ и ИБГНИ. От тях  зависи дали ще има правителство
Снимка: БГНЕС

Ако има предсрочни избори, отговорността е на "Демократична България" (ДБ) и на "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ). Това каза в предаването председателят на ПГ на "Има такъв народ"(ИТН) и зам.-председател на партията Тошко Йорданов.

Ние от миналия петък водим консултации и знаете какви бяха изказванията. След срещата с ИБГНИ изявленията бяха, че нямаме спорове по целите и стъпките, с които да се постигнат тези цели, с БСП и ДБ също нямаше съществени различия. След това имаше среща на експертни нива с ДБ, ИБГНИ и с БСП. Нямаше срещи с представители на ДПС – нещо, за което Мая Манолова излъга в парламента. Тонът беше позитивен и нещата бяха прекрасни до вчера. Не знам какво се случило в ДБ, за да излезе Христо Иванов с тази декларация. В срещите с тях им обяснихме достатъчно ясно , че няма да има представители на ДПС в правителство на ИТН. Не знам какво се случи, че вчера така рязко ДБ взе завой към предсрочни избори. Нещо се е случило около ДБ и Христо Иванов, но какво, не знам, заяви Йорданов.

Шоуто да продължава, но да не забравяме Борисов

С голямо усърдие се трудят неофитките в парламента. Не, не идва от "фитки", а от "неофит" - новопокръстен. Макар че в политиката новопо...

При проведените разговори със служебните министри с г-н Петков нямахме разминавания, с г-н Денков също. Г-н Василев каза, че иска да е министър на финансите, за да се занимава със спирането на мръсните пари. Ние му предложихме поста вицепремиер по европейските фондове, където са най-големите пари. Той каза: "Това е прекрасно, но аз искам да съм министър на финансите". Тук ние вече се усъмнихме и потърсихме тази информация, която днес изнесохме. Когато установихме, че нещата не са толкова чисти и лъскави, не сме отправяли повторна покана, поясни зам.-председателят на ИТН, по БТВ.

Попитан има ли координирана атака на ИТН и ДПС към служебните министри, Тошко Йорданов каза: "Вчера Христо Иванов брутално и директно посочи, че тези трима министри трябва да са в редовното правителство. Нашата реакция беше на следващия ден. Ние не бързаме да говорим преди да помислим. Няма координирана атака с ДПС. Нямаме контакти с тях".

С ДБ постигнахме абсолютно съгласие, че трябва да има дълбока съдебна реформа, че трябва да бъдат премахнати специализираните съдилища, че сегашният главен прокурор не е добър главен прокурор и трябва да се промени механизмът на избирането му. След това се появява г-н Христо Иванов и започва да ни обвинява във връзки с ДПС, за които тези три неща са приоритети. Кой всъщност саботира процеса? И защо? Не сме ние. Оттук нататък, ако желаят да подновим разговорите и да продължим по пътя, по който вървяхме до вчера, няма проблем от наша страна. Но в момента топката е в тяхното поле и в полето на ИБГНИ. Още преди две седмици ние ясно заявихме, че искаме подкрепа от тези две политически формации. Ако не получим подкрепа, отговорността за нови избори е тяхна. В момента чакаме ход от тяхна страна. От тях зависи дали ще продължим напред или хвърлят страната в нови избори. Ние сме готови и за това, подчерта Йорданов.

Той посочи, че за мнистри ще бъдат номинирани хора, които са професионалисти и които не са били министри на ГЕРБ, БСП, ДПС и НДСВ. Ние търсим експертиза, отбеляза зам.-председателят на ИТН.

Слави и компания: Ще стигнат ли до четене с разбиране и дваж крой - веднъж режи?

Мрачният и тегав инак германски философ Артур Шопенхауер предлага доста свежи, хапливи, заядливи и дори прозорливи есета в сборника с п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика