Тренчев преведе споразумението на Nexo със САЩ за улеснение на Сийка Милева

3495
Тренчев преведе споразумението на Nexo със САЩ за улеснение на Сийка Милева
Снимка: БГНЕС/Facebook.com - Колаж на Actualno.com

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разтълкува споразумението между криптобанката Nexo и американските регулатори като признание от страна на компанията, че е извършвала нарушения. По този повод съоснователят на Nexo и бивш депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев трябваше да внесе уточнения – че няма никакво признаване на нарушения.

Припомняме, че Nexo постигна окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и още компетентни органи по разследването на 8 щата за нарушаване на финансовите регулации. Компанията се съгласи да плати глоба от 45 млн. долара поради липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

Христо Иванов за "Нексо": Не сме влизали в сделки с никого от дарителите ни (ВИДЕО)

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска "ясна система за публично финансиране на политическите партии и закон з...

"Разследването срещу Nexo Capital Inc. у нас продължава, постигнатото им споразумение с компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите", твърди говорителят на Иван Гешев - Сийка Милева - в ново изявление на прокуратурата по казуса.

Тренчев ѝ отвърна с публикация във Facebook: "Вероятно евроатлантическите партньори са се объркали, но за щастие имаме мощния мозъчен тръст на българската прокуратура да внесе разяснения. Обърканият бълвоч от думи на говорителя на главния прокурор, Сийка Милева, е болезнен за четене от всеки човек с елементарна правна култура".

"От една страна имаме председателят на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC): “Без да признава или отрича констатациите на Комисията по ценните книжа и борсите, Nexo се съгласи със заповед за прекратяване на дейността, която му забранява да нарушава разпоредбите за регистрация на Закона за ценните книжа от 1933 г.". От друга страна г-жа Милева ни информира: “разследваните от нас лица признават вината си (...)", пише още съоснователят на криптобанката.

"Освен по отношението на вина, която не е обект на дискусията и никой не ни кара да признаваме, г-жа Милева бърка и за какво е споразумението с федералните американски регулатори - “банкови услуги без разрешение”, или дори думата “банка”, не съществува в публикуваните в САЩ текстове", добавя той. По думите на SEC, прегрешението на Nexo е, че несъответствията със законови изисквания от страна на компанията е "по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ".

Смененият шеф на Сметната палата: Не се познавам с шефове и служители в Nexo

Не се познавам с шефове и служители в Nexo", каза смененият шеф на Сметната палата Цветан Цветков пред журналисти веднага след като Нар...

"Трудно ни е да си представим в какво се състои “изпратена(та) молба за правна помощ до САЩ”, но резултатите са ясни. Имаме разписани споразумения с Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG) и Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии. Подписите за тях бяха положени вчера, на 19 януари 2023 г., което означава след бала с маски като за мексикански картел от 12 януари 2023 г. За пълнота, споразумението със SEC е разписано повече от 10 дни. Всичко това след почти двегодишни проверки от щатските регулатори, та единствените, които си сътрудничат с американските регулатори, сме ние", пише още Тренчев.

ОЩЕ: Писмо от САЩ: Nexo ще плати 45 млн. долара санкция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика