V Международен енергиен форум: Ядрената енергетика е безалтернативна

10409
V Международен енергиен форум: Ядрената енергетика е безалтернативна
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С предложение към президента - да бъде създадена експертна работна група по проблемите на енергетиката, която да е към Стратегическия съвет, завърши V Международен енергиен форум, организиран от АБВ, съвместно с Виенския център за Ядрена компетентност.  

"Свидетели сме на напълно абдикиране на управляващите от проблемите на енергетиката, липса на капацитет, водещи до огромни загуби", заяви енергийният експерт Таско Ерменков, обобщавайки разискванията. Ядрената енергетика е безалтернативна и  затова е необходимо да се предприемат мерки за нейното спасяване чрез изграждане на нова атомна централа в Белене, поддържане  и развитие на ядрените мощности в АЕЦ Козлодуй, обединиха се участниците във форума.

Закриването на Мариците и на въглищната енергетика е невъзможно преди пускането на нова базова мощност, която да ги замени, категорични са участниците във форума.

Догодина, когато предстои преподписване на договора с ГАЗПРОМ да се преосмисли подхода за начина на ценообразуването, за да се избегнат големи сътресения от цените в бита и икономиката, препоръча още Ерменков.

"Нужен ви е политически мандат и да не е партиен", препоръча проф. д-р Холгер Рогнер, който повече от 15 години ръководи и програмата за планиране и икономически анализи на Международната агенция за атомна енергия. "Освен план е нужен ангажимент и той трябва да дойде от едно споразумение, което е надпартийно", посочи той, подкрепяйки идеята за обръщение към президента за създаване на експертната работна група. 

За предстоящата трансформация във връзка със Зелената сделка той препоръча: "Позицията ви трябва да е позиция на увереност и сила, което означава да търсите балансирано решение. Подмяната с ядрени мощности е възможност. Имате традиция и мощности за производство на електроенергия, имате линии за доставка и това е изключително успешен сектор – ядреният сектор на България". Той добави, че на наше място, би преговарял за дерогации в различни аспекти, свързани с Марица Изток. Според него необходим ни е стабилен и финансово обоснован план за това как да се продължи целесъобразно с проекта Белене  и подчерта: "Това е единственият начин, с който да изпълните собствените си цели както в енергетиката и екологията, а също и във връзка с заетостта".

Спасението

"Не спасяваме енергетиката си, спасяваме държавата си и трябва да положим общи усилия". Това заяви председателят на Български атомен форум Богомил Манчев и защити тезата си, че единственото ни спасение е одържавяване на проекта Белене.

"В 10-годишен план единствената ни възможност е държавата да стане и да каже - аз съм 100% собственик на проекта Белене, ще го направя с тези участници, с които искаме да покрием политическия риск, а той се покрива с Framatome, General Electric и Westinghouse, но държавата да е собственик". Богомил Манчев е категоричен, че стратегическите инвеститори За Белене в момента без никаква гаранция ще дойдат да го направят, още утре ще ги видим на площадката да работят при тези цени, защото хоризонтът на тези цени не му се вижда къде е краят.

"Да, ние можем да продължим да живеем по начина, по който досега сме живели, но трябва да напишем писмо до Европейската общност, че излизаме от ЕС, няма да спазваме повече никакви правила и ще си пушим, колкото си искаме с централите - това ни очаква ако нищо не правим", предупреди той. Ако правим нещо, продължи Манчев – "трябва да пренаредим приоритетите си и без значение коя е политическата сила или консорциумите на власт, защото за мен правителствата са си истински икономически консорциуми – всички следващи 10 години трябва да имаме едно и също мнение и да правим тези централи". 

Той алармира, че нищо не се прави в транспорта, а там бичът е още по-голям. Със всички наши автомобили горим нафтата и бензина за 60 млн. мегаватчаса, годишно, а трябва до 2040 да не горим въглевордороди, припомни той и изрази недоумение: "С какво ще заменим – ще втечним въглища от Марица Изток и ще ги вкараме в колите?.."

Манчев изрази недоверие към политиците, които обясняват, че в Брюксел щели да договорят промяна на датите за затваряне на термичните централи. "Ми те ако на нас ни разрешат, тогава другите защо да го правят – значи няма сделка", коментира той.

"Не може да подпишеш Парижко споразумение, да подпишеш Протокол от Киото, да обясняваш как с не знам си какви проценти ще намалиш емисиите, ама ако може нищо да не правиш…. Напротив, катастрофално действаш срещу националния интерес", добави той. "Да обясняваш, че правиш хибриден блок – няма такова животно. Да обясняваш, че като преместиш инсталацията от Белене в Козлодуй тя става много безопасна, трябва да си тотален профан да говориш това нещо", каза още Манчев. Според него, единствената разлика от преместването на инсталацията от Белене в Козлодуй е, че в Козлодуй малко след 2035 г. може да се появи работещ блок, а ако държавата направи Белене – 2028 г. ще работят и двата блока.

"Ние до 2030 г. трябва да знаем как да произведем около 60 млн. мегаватчаса водород, който да го натрупаме в колите" алармира още Манчев и отбеляза, че преходният режим на големи горивни уредби е до 2050 г. и ако те не съумеят да заместят 30% от природния газ, който горят, с водород, нямат право на живот. "Чух един от политиците да обяснява, че е хубаво да искаме да горим въглища до 2050 г., но ние и до 2100 година няма да сме готови", коментира той и припомни още, че след определен период, в който трябва да затворим централите, емисиите СО2 ще станат 50 евро и при положение, че сега излъчваме по 1.3, значи 200 евро ще започне цена на емисия в 1 мегаватчас.

Директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика проф. д-р Янко Янев подчерта, че енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност.

Той отбеляза, че почти всички страни в Европа, по-специално в Източна Европа, се обръщат към ядрена енергия. "Най-въглищната страна - Полша предвижда от 6 до 9 гигавата ядрени мощности", изтъкна той и изрази недоумение: "Не знам защо в страната с повече от 40 години опит в ядрената енергетика – България, този въпрос не се повдига сериозно или се чуват смешни изказвания, които казват, че беленската площадка не може да бъде лицензирана" и увери: "Нищо й няма на беленската площадка". 

В изложението си лидерът на АБВ Румен Петков очерта важността от създаване на експертна група от специалисти по енергетика към Стратегическия съвет към президента на Републиката, тъй като процесът трябва да бъде лидиран. „Днес се намираме в ситуация, когато е под въпрос енергийната сигурност на българската икономка, българските граждани и на Европа", подчерта той. 

От години българското население е енергийно най-бедното в Европа, припомни Петков. "Днес, когато цената на газа главоломно расте, ние нямаме отговор защо пропуснахме „Син поток“, защо пропуснахме „Южен поток“, кой и на какво основание реши миналата година март месец да бъде променена формулата за определяне цената на газа, посочи той и се противопостави на заклинанията относно „Белене“.

„Във връзка със „Зелената сделка“ и насажданите с десетилетия мантри, че с изграждането на възобновяеми енергийни източници ние ще решим проблема, стигнахме до там, че в световен мащаб имаме инвестирани повече от 10 трилиона евро, с които сме постигнали 1,8% от произвежданата електроенергия в света", посочи още той и предупреди: "Когато тръгваме в посока, без тя предварително да е експертно оценена и анализирана, се изправяме пред риска да бъдат изсипани едни огромни пари без да има резултат – нито за бита, нито за икономиката“.

Той обърна внимание, че е много е важно да знаем какво искаме и да го аргументираме пред Европейската общност, защото сме част от общността и трябва "да престанем да се държим като хора, които могат да бъдат ръчно управлявани в една или друга тематика, особено когато става въпрос за националната ни сигурност, в случая енергийната сигурност“.

Румен Петков изтъкна провалените проекти, превърнали България от гарантираща газовата сигурност в региона страна в страна, която става все по-зависима от транзита през други държави: "През 1998 година правителството на Иван Костов отказа изграждането на „Син поток“, който гарантираше доставка на руски газ по дъното на Черно море и от трансмисия за Турция с аргумента, че по дъното на Черно море няма как да се изгради тръба, Тръбата беше изградена и ние загубихме 16 милиарда кубически метра транзит за Турция. След това в различни периоди от време беше отказан „Южен поток“. За това една от основните отговорности лежи върху г-н Сергей Станишев. Под чужд натиск беше провален проект за 63 милиарда кубически метра. След като беше провален и този проект, с който лишихме и Европа от пряка доставка на руски газ, диверсификацията доби измеренията за доставка на руски газ за България и Европа през съседна Турция. Ние отново загубихме огромна възможност за транзитиране на газ със съседните държави, за сериозни приходи в бюджета от транзитните такси и мястото и ролята, които България можеше да има като гарант за енергийната сигурност в Европа. Сега получаваме транзитите за Сърбия, Гърция и Македония през турски поток и 3 милиарда кубически метра отново през Турски поток. През 2020 година Николай Павлов смени формулата за определяне цената на газа, който получаваме от „Газпром“.

В хода на дискусията президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също защити АЕЦ "Белене". Като бивш строител той увери:"Тези приказки за сеизмичната опасност са чудовищна глупост. Ние строителите не можем само да направим сграда, която да виси във въздуха".

Висящото положение на проекта "Белене", по думите на Румен Овчаров говори за престъпното отношение към ядрената енергетика. Според него, ако бяхме почнали да изграждаме белене 2007 – 8 г., тя вече щеше да работи и ефектът щеше да е видим, вече щеше да е изплатена и да произвежда ток на цена, сравнима с тази на Козлодуй.  По въпроса какво да правим, той е категоричен: "За мен вариантът е Белене". Овчаров посочи и кой е позитивът на Козлодуй: "Позитивът е, че имаме за първи път позитивно отношение на американски посланик към руски реактор".

По повод идеите за малки модулни реактори в Козлодуй, той отбеляза: "САЩ прекратиха ядрената си програма, драстично изостанаха и сега се опитват да се върнат на този пазар. Ще ни вкарат някакви модулни реактори".

АБВ организира V Международен енергиен форум

Под надслов „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, на 9 октомври в София ще се проведе V Междун...

Овчаров е категоричен, че битката с Русия на всяка цена и на всяка сцена е абсолютно вредна и че трябва да се откажем да слугуваме на чужди интереси и да започнем да защитаваме собствените си. 

Като основна причина за случващото се в енергетиката, той посочи опитите за решаване на дългосрочни стратегически проблеми с краткосрочни палиативни решения и конкретизира, посочвайки три такива псевдорешения - либерализацията, диверсификацията и отказът от развитие на ядрената енергетика.

Президентът Георги Първанов и основател на АБВ, който също участва във форума, също засвидетелства подкрепа за реализацията на проекта "Белене".

Той  е категоричен, че българската енергетика няма друго бъдеще без Белене и без сериозно развитие на газовите връзки с доставки на необходимите количества и за България, и за съседите. Коментирайки разискванията, в рамките на форума, той отбеляза:"Сега сме по-малко оптимисти, отколкото преди години, когато стартирахме традицията на експертни дискусии и все пак се лансираха много разумни, много дълбоки предложения, които трябва да бъдат чути, особено от онези министри или политически лидери в проект, които с лека ръка зачеркнаха примерно Белене".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика